Võistlustel võivad osaleda kõik ponid ja eesti tõugu hobused turjakõrgusega kuni 148 cm. Väikeponide arvestuses võistlevad hobused turjakõrgusega kuni 140 cm.

Eesti Hobusekasvatajate Seltsi juhatuse liige Anu Matsoo kinnitas, et vaatama on oodatud kõik, nii täiskasvanud kui lapsed, kes tunnevad lihtsalt huvi hobuste vastu või kel on plaanis ka endale hobune soetada.

„Sõnum pealtvaatajatele on, et kodumaine eesti hobune või ratsaponi on ratsaspordi harrastamiseks või esimeseks võistlushobuseks ideaalne valik,” ütles Matsoo. „Ei pea tingimata soetama kohe hirmuäratavalt suurt hobust, keda ja kellega ratsutamist siis ka ise hoopiski karta. Eesti tõugu hobusega saab edukalt sõita ka täiskasvanu.”

Matsoo sõnul on nii Eestis kui mujal hobuste müügiturg languses. Eesti inimesed kipuvad aga käima hobuseid ostmas välismaal, ehkki kodumaal on valik piisavalt lai.

„Noorponide võistluse eesmärk ongi tuua esile parimaid Eestis kasvatatud noorhobuseid,” lausus Matsoo. „Võistlustel saavutatud head tulemused on hobuste ja nende järglaste müügi juures tähtis argument.”
Matsoo lisas, et võistlustel antakse pealtvaatajatele teada, kui hobune on müügis. Kõigi hobuste kohta tuuakse välja ka nende esivanemad, kasvataja ja omanik.

Kukrumäe ratsatalu asub Harjumaal Viti külas. Ponide Päev algab reedel kell 11, noorponide tšempionaadil on laupäeval algusega kell 12 koolisõit ja pühapäeval kell 12 takistussõit.

Ürituse korraldavad koostöös Eesti Hobusekasvatajate Selts, Eesti Sporthobuse Kasvatajate Selts ja Kukrumäe Ratsatalu.