Kalevi Kvell, metsaomanik

Hea on see, mis haiseb


Peale küttimise, mida metsaomanikud peavad enamasti tõhusaimaks ulukikahjustuste vähendamise viisiks metsakultuurides ja noores metsas, on kasutusel hulk ulukite peletamise vahendeid ja mooduseid.


Tuntuimad poest ostetavad vahendid on vedelik Plantskydd ja pastataoline Cervacol. Plantskyddi vesilahust pritsitakse noorte puude latvadele hilissügiseti kuiva ilmaga. On metsaomanikke, kes talvel pritsimist kordavad.


Cervacoliga möksitakse ükshaaval kokku puukeste ladvad.


Osta on võimalik põdra peletamise linti, mida soovitatakse kriitilistes metsaosades kasutada talve teisel poolel, kui kahjustuste oht metsale on kõige suurem.


Üks kalleimaid mooduseid ulukeid metsakultuurist eemal hoida on ajutine ulukiaed – võrkaed nii kauaks, kuni puud kasvavad kõige kahjustuseohtlikumast east välja.


Peale selle on ulukite peletamiseks kasutatud kõikvõimalikke haisutajaid. Näiteks seebitükid, mis riputatakse ümber kaitstava ala, koerakarvad või lambavill, mis pannakse tutsudena kaitstavate noorte puude latva.


Puuokste külge on riputatud vanu CD-plaate, mis peletavad oma veiklemisega valguse käes.


Vähem on räägitud ulukite metsakultuuridest eemale meelitamise jahinduslikest võtetest (näiteks talvised söötmispaigad, langetatud haavad kultuurist sobilikus kauguses, söödapõllud). Neid võtteid tasub kasutada koostöös kohalike jahimeestega.


SM