Kokku peetakse kuut erinevat tõuraamatut: eesti hobustele, tori hobustele, eesti raskeveohobustele ja trakeenidele (EHS), eesti sporthobustele (ESHKS) ning soojaverelistele traavlitele (ETL). Neid Eestis elavaid hobuseid, kelle tõu tõuraamatu pidamise õigust aretusorganisatsioonidel pole, saab registreerida välismaistes tõuraamatutes.

Selleks, et hinnata hobuse välimikku ja võimeid ning teha kindlaks tema ennustatav aretusväärtus, tuleb looma kahe- või kolmeaastaselt ülevaatustel esitleda. Spetsialistidest koosnev 3-4 liikmeline komisjon annab oma hinnangu hobuse kehaehitusele, liikumisele erinevates allüürides (samm, traav, galopp), ilma ratsanikuta sooritatavatele hüpetele (vabahüppeid). ESHKS on sellest aastast uue kategooriana sisse toonud hobuse käitumise: hinnatakse looma kohanemist olukorraga, tema koostöö- ja töötahet, julgust, energilisust, ettevaatlikkust, aga ka oma vigade parandamise võimet. Täkkusid ja märasid hinnatakse eraldi. Noorhobuste vanemate aretusväärtuse hindamiseks esitletakse ülevaatustel ka ruunasid.

Piirkondlikud ülevaatused ehk jõudluskatsed algavad tavaliselt kevadel või suvel, vastavalt sellele, kuidas aretusorganisatsioon otsustab. EHS on sel aastal jõudluskatsed läbi viinud juba seitsmes paigas. Järgmised ülevaatused toimuvad 23. mail Tartumaal, Kobratu tallis ja Pärna talus.

ESHKS alustab noorte sporthobuste hindamist peale jaanipäeva, 27. juunil Järvamaal Viisu külas.

Pealtvaatajad ja kaasaelajad on ülevaatustele teretulnud, sissepääsu eest piletiraha ei küsita. Ülevaatuste toimumise aegade-paikade kohta leiate infot aretusühingute kodulehtedelt: www.ehs.ee ja www.estsporthorse.ee.