„Prisma on tarbijatele juba rohkem kui aasta jooksul kõige odavamat piima müünud hinnaga 35-36 senti/liiter, mis ilmselgelt ei peegelda piima tootmiseks tehtavaid tegelikke kulusid. Kaubanduses kestnud hinnasõda on andnud kodumaisele piimatootmisele tõsise hoobi ja süvendanud piimaturul valitsevaid probleeme, mis võtab noortalunikelt perspektiivi piimatootmisega tegelemiseks,“ selgitas MTÜ Eesti Noortalunikud juhatuse liige Karin Sepp.

„Mille arvelt peaks talunik suutma piima müüa 20 sendiga, kui tootmiseks tehtavad tegelikud kulutused on vähemalt 30 senti? Selline olukord on kestnud pikalt ning paratamatuks tagajärjeks on piimalehmade tee tapamajja. Põllumehed lihtsalt ei suuda nii odavalt piima toota,“ on nõutu Võrumaal perega piimakarja pidav Sepp, kes on ka oma ettevõttes otsustanud piimakarjapidamisele joone all tõmmata.

„Eesti piimatootmine on jõudnud väga kriitilisse olukorda, mida suudaks leevendada kaupmeeste vastutustundlik käitumine. Ootame Eesti jaekaubanduskettidelt kodumaist toitu väärtustavat suhtumist,“ rõhutas Sepp.

Aktsiooni käigus ostetud piim annetati Tartu Toidupangale, et see jõuaks puudust kannatavate inimesteni.

Mitu senti kulub ühe liitri piima tootmiseks?
Kõige odavamat kilepiima on kaubandusketid viimase aasta jooksul pakkunud 35-36 sendiga. Otsa tegi lahti Prisma, kes asus 35 sendiga pakkuma omatootena müüdavat piima. Kõige odavam piim maksab praegu Prismas 36 senti. Prismale järgnes Rimi/Säästumarketi kett, kes pakkus samuti mõnda aega piima 36 sendiga.


Üleeilse seisuga maksis viiest suuremast kaubandusketist neljas jätkuvalt kõige odavam piimaliiter 35-36 senti – Coop 35 senti, Prisma 36 senti, Selver 35 senti, Maxima 36 senti, Rimi 42 senti. Kui võtta lõpptarbija 35-36 sendiselt hinnalt maha riigile minev käibemaks, siis jääb piima tootmisega seotud kulude katmiseks järgi vaid 29-30 senti, millega on vaja katta kulutused farmis piima tootmisele, piima töötlemisele ja pakendamisele, transpordile ja turustamisele. Ainuüksi piima tootmiseks farmis kulub keskmiselt 30 senti, kuid piimatootjatele on juba pea kahe aasta jooksul makstud vaid 20-23 senti.