8. veebruaril kogunesid Viljandisse kõigi 15 tunnustatud maakondliku nõuandekeskuse juhid, et arutada koos põllumajandusminister Helir-Valdor Seedriga nõuandetegevuse tulevikku.

Kokkutulnud kutsusid ellu uue katusorganisatsiooni MTÜ Eesti Maaelu Nõuandeteenistus, mille asutamise lepingule kirjutasid alla kõigi 15 maakondliku nõuandekeskuse esindajad.

Ministrile pandi ette anda MESi ülesanded nõuande alal üle loodavale MTÜ-le.

Nõuandekeskused põhjendavad, et uus organisatsioon loodi, sest nad ei ole rahul MESi tööga nõuande kureerimisel ja nende ümberkorraldustega.

Juhatus kolmeliikmeline

Uus nõuandeteenistus on vastu võtnud põhikirja ja valinud juhatuse. MTÜ Eesti Maaelu Nõuandeteenistuse juhatusse kuuluvad Tartumaa Nõuandekeskuse juhataja Jaan Sõrra, Harju Taluliidu tegevjuht Agu Kötsi ja Saarte Nõuandekeskuse taimekasvatuskonsulent Jekaterina Näälik.

“Kõigepealt hakkame läbirääkimisi pidama uue teabelevi lepingu tegemise osas MESiga ning oma strateegiat välja töötama,” räägib Agu Kötsi.

Siiani pole keskustel olnud oma katusorganisatsiooni. Kolmandik neist kuulub põllumeeste liidu organisatsioonidele, kolmandik Talupidajate Keskliidu liikmetele ja kolmandiku moodustavad konsulentidele kuuluvad nõuandekeskused.

“Nüüd hakkavad kõik tunnustatud nõuandekeskused ise enda eest seisma uue katusorganisatsiooni kaudu,” rõhutab Kötsi.

“Järgmisest aastast võiks ministeerium anda nõuande kureerimise üle uuele katusorganisatsioonile,” räägib Jaan Sõrra.

Vaja on usutavat plaani

MESi juhatuse esimees Raul Rosenberg teatab Maalehele, et ta pole uue organisatsiooni tegemisega täpselt kursis, kuna MESi nõupidamisele teda ei kutsutud.

“Organisatsioonide tegemine on vaba, igaüks võib neid asutada, aga eks see uus katusorganisatsioon peab nüüd ennast tõestama ja mingi usutava plaani tegema, mis põllumeestele kasuks tuleb,” räägib Rosenberg.

Ta rõhutab, et sel aastal koordineerib nõuandetegevust MES ja uue organisatsiooni eesmärgid on praegu veel teadmata.

“Nad peavad ikka väga selgelt välja ütlema, keda nad esindavad – kas see on konsulentide äriühing või põllumeeste äriühing ja mis on nende eesmärgid,” leiab Rosenberg. Ta tuletab ka meelde MESi omaaegset plaani, mille kohaselt pididki põllumehed lõpuks moodustama oma nõuandeorganisatsiooni, mis kuulub põllumeestele.

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seedri sõnul on nõuandesüsteemi reformimine peatatud. Ta on avatud uutele ettepanekutele ning kohtub loodud organisatsiooni juhatuse liikmetega märtsis.