OECD indikaatoritest on kõige tuntum tootjatoetuse mõõdik ehk PSE (Producer Support Estimate). PSE mõõdab selliste toetuste osa, mis jõuab põllumajandustootja taskusse. Pärast ajalooliselt madalat põllumajandustoetuste taset aastal 2011, näitab toetuste määr tõusutrendi nii OECD liikmeriikides kui ka mujal, kirjutab põllumajandusministeeriumi esindaja EV esinduses OECD juures Tiina Vares Maablogis.

Kui 2011. aastal oli OECD riikide PSE 15%, siis eelmisel aastal oli keskmine 17%. PSE tase langes vaid Iisraelis, Mehhikos ja USA-s.Võrreldes 2011. aastaga kasvas toetuste osakaal ka EL põllumajandustootjate sissetulekus, moodustades 2012. aastal 19% ( 2011.a 18%). Kõrgeimad toetuste määrad püsivalt Norras, Šveitsis, Jaapanis ja Koreas.

OECD leiab, et avalikud investeeringud vajavad rohkem tähelepanu. Võti on innovatsioonipoliitikas, mis kasvatab ettevõtete tootlikkust – investeeringud teadusesse, tehnoloogiasiirdesse, haridusse, täiendõppesse ja nõuandeteenistusse loovad ühiskonnale kasu pikemas perspektiivis. Riigi üldiste teenuste arendamine, nt toidu kvaliteet ja ohutus, tagab kestva kasumlikkuse, konkurentsivõime ja jätkusuutlikkuse.

Toetuste lahtisidumine tootmisest on vajalik, aga isegi olukorras, kus suurem osa otsetoetusi on lahti seotud ja maksed jagunevad ajalooliste toetusõiguslike põllumajandusmaade vahel, saavad sellest pigem kasu suuremad farmid. On palju võimalusi reorienteerida toetusi eesmärgipärasemalt: suunata toetused madala sissetuleku kompenseerimiseks, maaelanike heaolu tõstmiseks ning keskkonna säästmiseks.