Möödunud aastal avastati bakter Euroopas esmakordselt Lõuna-Itaalias Apulia piirkonnas.

Nüüd kardavad Hispaania ametivõimud, et ka nende oliivikasvandused on ohus. "Õlipuude ebolaks" ristitud Xylella fastidiosa ähvardab kümnendikku Hispaania kasvandustest riigi lõunaosas. Hispaania on suurim oliivõlitootja Euroopa Liidus.

Itaalia haiguspuhang on väga nakkav ning bakteri virulentsust erinevatele oliivipuudele pole võimalik ette ennustada.

"Itaalia farmerid, kellega kohtunud olema, on rääkinud, et hoolitsevad oma oliivikasvanduste eest paremini kui laste eest, kuid kannavad sellest hoolimata suuri kahjusid. Aastaga võib kogu istandus hävineda," selgitas portaalile The Local Hispaania põllumajandusteadlane Blanca Landa.

Mingit ravimit bakteri vastu olemas pole ning nakatunud õlipuud tuleb maha raiuda.

Euroopa parlamendi liige Ester Herranz on arvamusel, et EL tegevus bakteri ohjeldamisel on olnud liiga aeglane. Eelmisel nädalal kukkus läbi resolutsioon, mille kohaselt oleks tulnud bakterit põhjalikumalt uurima hakata ning vajadusel põllumajandustoodangu eksport haaratud regioonidest peatada.

Kritiseeritud on ka seda, et rahaliste vahendite puudumisel pole Itaalia oliivikasvandusi piisavalt uuritud ning nakkus võib olla levinud märkamatult ka Hispaaniasse. Xylella kahjustab ka oleandreid ning Andaluusias kasvab neid ohtralt, sageli tuhandetel hektaritel laiuvate oliivikasvanduste vahetus lähenduses.

Kui bakter on Hispaaniasse levinud, on teda tõenäoliselt võimatu peatada.

Märtsis kutsus Euroopa Komisjon kokku suurimate Euroopa oliivikasvatusriikide koosoleku, sest Prantsusmaa, Hispaania ja Portugal nõuadsid ennetavate meetmete rakendamise karmistamist. Kuid Itaalia punnis vanade õlipuuistanduste hävitamisele vastu ning kokkuleppele toona ei jõutud.