Statistikaamet ei analüüsi tegelikult ettevõtete puhaskasumit, vaid analüüsib ettevõtete lisandväärtust. Eelmine majandusaasta oli väga väljakutseterohke.

Aasta algul suleti Vene turg kohaliku veterinaarameti algatusel. Meie avasime turu taas oma toodetud toodetele märtsis ja see tegevus oli ka kasumlik.

Venemaale kehtestatud majandussanktsioonide tulemusel said suurt kahju ka toidutööstused. Majandussanktsioonid olid kindlasti läbimõtlemata samm ja sellest kannatavad paljud. Uuesti sulgus turg augustis ja seejärel oli just suure hinnasurve all eksporti veerev tooraine.

Mäletame ju augustikuiseid väljaütlemisi Aktuaalses Kaameras, et tooraine ostjad lõunariikidest langetasid kokkuostuhinna päevaga 180 eurole tonn. Eesti kokkuostjad pole nii madalat hinda kunagi maksnud, hinnaklass on ikka jätkuvalt 250 euro juures tonni kohta. Eelmise aasta esimeses pooles oli toorainehinnaks Eestis 400 eurot tonn ja see hind oli kõikidele kokkuostjatele ülejõukäiv. Sellist hinda siinses piirkonnas maksta ei saa. Meid aitas tookord Vene turg ja paremad commodity toodete hinnad maailmaturul. Oktoobriks juba langes lõssipulbri ja juustuhind praktiliselt 35% võrrelduna kevadiste hindadega.

See, et 2013 aastal olid ettevõtete kasumid nigelamad, oli tingitud suures osas tooraine defitsiidist tekkinud põhjendamatult kõrgest toorainehinnast ja madalatest väljamüügihindadest. 2013 aasta detsembris näiteks oli meie joogipiima liitri väljamüügihind madalam kui tooraine liitri eest makstav.

Palun selgitage, kas ja kuidas kasvas Tere AS müügitulu ja kasum?

AS Tere müügitulu kasvas valdavalt kõrgematele toodangu hindadele ja aasta esimeses pooles ka parematele väljamüügihindadele. Esimesel poolaastal oli kasumlikkus väga madal ja tõesti, teisel poolaastal oli kasumlikkus parem, seoses sisendite hindade langusega.

Oluliselt on langenud kütuse hind, lisaks väetiste hind, plastiktaara hind. Tänasesk on see mõju kadunud, turule odavad importtooted läbi omamärgitoodete. Enim on kannatada saanud juustu- ja võisektor, sest need tooted on pikema säilivusega ja ka kaugemale transporditavad.

Huvitav on jälgida ka Eesti importi just juustusektoris, see tähendab, et meil on turul juba päris palju imporditud juustusid ja statistikat jälgides tundub, et kas siis siin või kuskil mujal pakendatud eestipärastesse pakenditesse.

Piimatootjad nurisevad, et tööstused on oma kasumi saavutanud tänu madalatele toorpiima kokkuostuhindadele. Kuidas kommenteerite?

Töösturid ostavad konkureerivalt turult oma tootmiste tarbeks toorainet turuhinnaga. On kindlasti tõsi see, et tänased toorainehinnad on töösturitele mugavamad ja võimaldavad ka nii mõnegi edasilükkunud investeeringu ära teha. Küsimus on, et kuidas turg reageerib ja kas sellest tänasest toorainehinnast ka töösturitele lõpuks kasumit jääb.

Meil on olemas ka ühistulisi tööstuseid ja ma ei arva, et nende tööstuste omanikud ehk siis piimatootjad, ei ole teinud endast kõike olenevat, et kasumlikkust kasvatada. Kui ühistuline tööstus ei maksa 2-3 senti rohkem kui äriettevõte, siis tegelikult see vastabki ju küsimusele, et turult ei ole rohkem piimahinda kuskilt võtta. Minu andmetel, aga loodan, et eksin, maksavad äriettevõtted täna isegi natukene rohkem, kui ühistulised piimatööstused, seega peaks siit omakorda joonistuma välja ka vastus kaua planeeritud ühistulise suurprojekti rahastamise osas, et kas ikka on mõttekas teha emotsionaalseid riistvarainvesteeringuid, kui see põllumajandusettevõtja olukorda paremaks ei tee.

Parem oleks ikka toetada jätkusuutlikke põllumajandustootjaid, sest nemad on konkurentsis teiste Euroopa põllumeestega.

Milliseid on Tere AS uued tooted?

Igal aastal toome turule piisava portfelli uusi ja värskendatud tooteid. Mulle endale meeldivad kõige rohkem 330 grammine punane ja sinine piim, mis on täpselt paras portsjon nii koolilapsele kui ka tööinimesele ja paljud spordisaalifännid on enda jaoks ka avastanud selle paraja portsjoni just pärast treeningut oma jõuvarude taastamiseks. Ei jäta kindlasti märkimata meie 1 kilogrammiseid uusi jogurteid. Tasub proovida kindlasti La Crema rammusat jogurtit, kus on moos põhjas, see on toode,millega julgeb ka kaugematele turgudele minna

Milliseid uusi turge olete 2014. aasta jooksul leidnud?

Töötame jätkuvalt laktoosivaba portfelliga Venemaa turu suunas, oleme müünud paljudesse Aasia riikidesse, just täna, lehe ilmumise päeval saadame esimese suurema partii Jaapani poole teele. Skandinaavia on huvitav ja potentsiaalikas, tähelepanuta ei saa jätta kindlasti ühtegi lähiturgu.

Huvitavaim leping ongi meil vast kõrgendatud valgusisaldusega lõssipulbri klient Vietnamis ja seda just sealse turu lisandväärtusega toodete tootmiseks. Eesti toorpiimast ja eesti tööstustest peetakse lugu vaat, et igal pool maailmas. Eesti tööstusettevõtted on ka kindlasti piirkonna efektiivsemad ja paindlikumad, sest on ju juba üle 10 aasta meil siin keskmine piimahind olnud oluliselt kõrgem, kui lõunapoolsetel naabritel.

Milline on hetkeseisuga kõige kasumlikum piimatoode?

Kõige kasumlikum piimatoode oli veel natukene aega tagasi 2,5%-line kilepiim, uid kahjuks jah, nüüdseks on see turg ka jälle muutunud.