Eelmisel aastal, kui Kruudale kuuluva kontserni Luterma vastu käis pankrotimenetlus, selgus, et ASi Tere aktsiad ei kuulu enam Lutermale, vaid asuvad Nordea panga tagatiskontol.

“Üritame ASi Tere aktsiad tagasi võita ja uuesti müüki panna, et võlausaldajad raha tagasi saaksid,” räägib Veli Kraavi. Selleks esitas ta hagi kohtusse mullu novembris. Kraavi sõnul lahendas kohus hagi tagamise taotluse detsembris.

Pankrotihaldur tahab aktsiaid tagasi

“Juhul kui kohus peaks vabastama ASi Luterma riigilõivu tasumisest või võlausaldajad Luterma eest riigilõivu tasuvad, algab kohtumenetlus aktsiate tagasivõitmiseks ASi Luterma pankrotipessa,” selgitab pankrotihaldur.

Veli Kraavi lisab, et tavaliselt võtab kohtuprotsess Eesti Vabariigis aega aasta kuni poolteist. Alles siis, kui kohtuotsus välja kuulutatud, saab ASi Tere aktsiate saatus selgeks.

“Kui juhtub, et aktsiad lõpuks tõesti tagasi saame, lähevad need müüki Luterma võlgade katteks,” kinnitab pankrotihaldur.

Tere juhatuse liige Oliver Kruuda ütleb, et ASi Tere aktsiad on kindlalt Nordea Panga tagatiskontol. “Detsembris jõustunud arest – ehk siis aktsiate loovutamise piirang – on ASi Luterma pankrotihaldurite poolt rakendatav tõkend, selgitamaks välja, kas Tere aktsiad on võõrandatud õiglase hinna eest.”

“Alates 2008. aastast on pahatahtlikel vaidlustel Tere aktsiatele käsutamistõkendeid rakendatud juba kuuel korral ja kõik need korrad on tegu olnud vaid pahatahtlike rünnakutega ASi Tere omanike vara vastu ning kindlasti ka eesmärgiga häirida igapäevast majanduselu,” lisab ta.

Segadus aktsiatega ei toeta äri arengut

Kruuda tunnistab, et ASile Tere ei ole see olukord, kus palju spekuleeritakse Tere omanike jmt teemadel, kindlasti mugav ega toeta äri arengut.

ASi Tere aktsiad on Kruuda sõnul Nordea Panga tagatiskontol juba 2009. aastast, kui sõlmiti ASi Põlva Piim Tootmine aktsiate ostuleping ja ostu rahastati pangalaenuga. “Tagasimaksed on tähtaegselt täidetud, kuid seniks, kuni pangalaen pole lõplikult tasutud, on aktsiad pangalaenu tagatiseks tagatiskontol,” selgitab Kruuda.