Looduslikult lõpetab oraste kasvamise esimeste külmade saabumine. Tänavu aga pole mõnes kohas öökülmagi olnud. Piisavalt soojust ja niiskust on eriti lopsakaks kasvatanud talirapsi.

Abi on kasvuregulaatoritest

“Rukkil ei tohiks olla rohkem kui viis lehte ning rapsi võrsumiskoht ei tohiks olla lehtede alt välja kasvanud,” sõnastab Milvaste kõige üldisemad reeglid.

Nii rapsi- kui rukkitaimede kasvu aitavad Milvaste sõnul pidurdada kasvuregulaatorid, ja nendel põllumeestel, kes on oraseid kasvuregulaatoriga pritsinud, praegu probleeme pole.

“Kui kasvu ei pidurdata, kasvab taim edasi, kulutab energiat ja toitaineid ning on haigustele vastuvõtlikum,” selgitab konsulent.

Kui nüüd maa kõigepealt külmub ning alles siis katab orasepõlde lumi, võib Milvaste sõnul kõik hästi minna, sest taim lõpetab aktiivse kasvu. Aga kui kordub mullune lugu, et lumi tuleb sulale maale, jätkavad taimed lume all kasvu ning on oht haudumise või rukkil lumiseene tekkeks.

Farm Plant Eesti ASi nõustaja Tiiu Annuk kinnitab samuti, et need, kes hiljem külvasid, on praegu paremas seisus.

“Kui rapsil on 10–12 lehte, talvitub ta normaalse talvega veel küll,” rahustab ta siiski põllumehi. “Raps on suur ja lopsakas, aga kasvufaas pole veel väga kaugel. Suure juurega tugev taim talub talve ju ka paremini.”

Annuk ütleb, et väga palju oleneb ka kevadest. Kui lumi kevadel kiiresti ära sulab ning ei teki uut külmumist, võib praegustelt tugevatelt taimedelt loota head saaki.

Rapsi vars ei tohi pikaks venida

Üks Eesti lõunapoolsemaid viljakasvatajaid Venda Vihmann märgib, et Valgamaal võib üle kasvanud põlde näha küll. Temal endal on talirapsi maas
60 hektarit.

“Oma põlde olen kasvu kinni panemiseks pritsinud Folicuri ja Juventusega,” selgitab Vihmann. “Rapsi puhul on peaasi, et kasvukuhik jääks võimalikult mulla lähedale. Kui vars liiga pikaks läheb, on haudumise ja haiguste oht suurem.”

Harjumaa põllumees Aare Mölder aga ütleb, et ega need hilisemad külvidki paremad ole. “Mina külvasin ka vara, aga sügisel tuli pritsida. Kaks kord pritsisin ja nüüd on asjad korras.”

Mölder lisab, et kolme aasta eest ta sügisel kasvuregulaatorit ei kasutanud ning orased ei talvitunud.

Kasvuregulaatorit soovitavad nõustajad kasutada ka rukki paremaks talvitumiseks. Asjatundjate sõnul säilivad halvemini ja on lumiseenest rohkem ohustatud suure külvinormiga külvatud rukkipõllud.

Tänavu vist seda tehtud pole, ent põllumehed ja nõustajad meenutavad siiamaani, et mõne aasta eest, kui oli samuti pikk soe sügis, kasvas just rukis nii üle, et mõned mehed pidid sellest enne jõule silo tegema.