“Mul on tunne, et kõik halvad asjad langesid kokku,” sõnas Koppel, kes viimastel öödel lammaste toidule mõeldes enam undki ei saanud.

Talvevarud oli praktiliselt otsas ning Dirhami sadamas ootavaid heinapalle näis pea võimatu saarele toimetada. Eelmisel nädalaks oli saarel otsas ka diisel, poegivatele lammastele vajalik piimapulber ning inimeste endi toit.

Loomad sai süüa jaopärast ning pererahvas käis lammastele juba jääpankade vahelt harkidega värsket adrut koukimas, mis tänuga vastu võeti ja nahka pisteti.

Laupäeval õnnestus piirivalvekaatriga esmavajalik saarele toimetada, kuid 700 sõralise toidumuret väikese alusega lahendada ei saanud — selleks saadi omavalitsuse toel täna saare poole teele saata suurem laev.

Kuna jääolude tõttu silduda ei saa, siis tõsteti heinarullid laevast lihtsalt jääle ja sealt lohistati juba traktori ja inimeste jõul köitega saarele.

“See talv ei ole normaalne,” sõnas Rita Koppel saarel valitsevaid olusid kirjeldades. “Teed tuiskasid inimesekõrguselt täis, osa neist ei ole veel mõnda aega läbitavad, sest diisel on kulunud loomade toiduplaside ja esmavajalike teede lahti hoidmisele.”

2001. aastast saadik on saare madalaim temperatuur olnud 14 külmakraadi ning lund pole iial olnud sellises koguses, et loomad endale saarelt lisasööta ei leiaks. Pigem on talvevarusid üle jäänud, kui puudu tulnud.

Tänasega heinareisiga saab suurem mure lahendatud ning lambad näljasurmast päästetud, kuid lahendamata on veel küsimus, kes tasub kuluka transpordi eest.

Noarootsi vallavanem Aivar Kroon ei teadnud veel täna, kas saja tuhande krooni suurusjärku jääv summa tuleb kanda omavalitsusel või saadakse selleks abi.

“Kui me oleks oodanud teisipäevani, mil peaks selguma, kes heinavedu rahastab, siis poleks enam olnud vaja üldse abi anda — selleks oleks olnud lihtsalt hilja,” tõdes Kroon.

Riik on küll eraldanud Noarootsi vallale Osmussaarega ühenduse pidamiseks raha, kuid see on mõeldud inimeste, mitte kauba transpordiks.

Valla toel saab täna siiski saarele viidud pool kail ootavatest heinarullidest, mis peaks aitama lammastel jääolude paranemiseni hullemast üle saada.