"Mure on kõigil, aga ega me midagi väga uut välja ei mõelnud. Arutasime veelkord läbi nii lühema- kui pikemaajalised meetmed, mis kriisi leevendada aitaks," selgitas maaelukomisjoni esimees Ivari Padar.

Esimese asjana tuleb jätkuvalt tegeleda kaubanduse ehk liha ja piima müümise küsimustega ning vaadata, kuidas võita juurde uusi turge.

"Peame tootmiselt müümisele keskenduma. Kui näiteks piimandusstateegias on praegu kirjas, et peame tootma nii ja nii palju piima, siis mõjusam oleks, kui seal oleks, et peame müüma nii ja nii palju piima," tõi Padar näite ning lisas, et kaubandusele on võrreldes tootmisega viimasel ajal natuke liiga vähe tähelepanu osutatud.

Teiseks tuleb veelgi enam tähelepanu pöörata ühistegevusele, et hoida turul paremat positsiooni, nii piima, kui lihasektoris.

Maaeluministeerium plaanib Eesti maaelu arengukava 2014-2020 vahendusel toetada põllumajandustootjate enamusosalusega ühistulise piimatööstuse rajamist 15 miljoni euroga. Taotlusvoor avatakse tänavu oktoobris. Ühistuliste suurprojektide tarvis on kavas ette nähtud kokku 18 miljonit eurot.

Kiiresti tuleb tegeleda ka maaelu edendamise sihtasutuse juurde kriisilaenu andmise võimaluse loomisega. Sellest oli maaelukomisjoni istungil juttu juba kaks nädalat tagasi ning ettevalmistused sujuvad.

"Loomulikult on põllumeeste põhiküsimus, kas ja millal nad taas oma toodanguga Venemaa turule minna saavad. Maaelukomisjon vastust ei tea, see peitub riikidevahelistes suhetes," sõnas Ivari Padar.

Lõpetuseks kutsus Padar kõiki Maalehe lugejaid nädala teisel poolel algavale Maamessile, kus OÜ Topi Mõis paneb lihaveiste näitus-müügil müüki ka limusiini tõugu pulli Mister Padar.