Puhkused ja käibelaenud

“Mõistagi on pangal võimalik põllumeeste olukorda kergendada – kas ajutiste maksepuhkuste või uute laenudega,” ütles Danske Banki ettevõtete panganduse direktor Tõnu Vanajuur. Uute laenude andmisel jälgitakse tema sõnul hetkeolukorda ja ettevõtja plaane, sealhulgas ka seda, millistele turgudele ta oma kaupa toodab.

“Soovitame klientidel, kes kardavad Vene embargo tõttu probleeme rahavoogudes, pangaga aegsasti ühendust võtta, et koos võimalikke probleeme ennetada,” rõhutas Vanajuur.

Ka DNB ja Nordea panga esindajad soovitavad põllumeestel pangaga ühendust võtta, et siis tekkinud olukorda analüüsides sobivaim lahendus leida.

“Kui maksepuhkused aitavad ajutisi tagasilööke pehmendada, siis neid ka võimaldame,” kinnitas ka SEB juhatuse liige Eerika Vaikmäe-Koit. “Oleme sanktsioonidest puudutatud klientidega dialoogis, aitame neid vastavalt vajadusele.”

Swedbanki põllumajandussektori juht Meelis Annus ütles, et nad on vajaduse korral valmis klientidele pakkuma maksepuhkusi, graafiku muudatusi ja ka täiendavaid käibelaenusid. “Mõnes laenu- ja liisingulepingus on meil juba lihtsustatud korras graafikute muudatuse taotlemine sees, et maandada kiiretest hinnalangustest tulenevaid makseraskusi,” lisas Annus.

Padari sõnul on kujunenud olukorras nii ettevõtetele kui ka pankadele oluline partner Maaelu Edendamise Sihtasutus (MES), kust vajaduse korral saab abi laenude tagamiseks.

MES tagab käibelaene

MESi juhatuse esimees Raul Rosenberg ütles, et pangad pakuvad küll maksepuhkust, aga probleemid algavad siis, kui põllumees ei jõua ka maksepuhkuse ajal intresse maksta. “Meil on mõned mõtted, mida siis teha, aga täpsustame oma plaane veel,” lisas ta. “Praegu võin kinnitada, et kui pangad annavad keerulisel hetkel käibelaene, oleme valmis neid tagama.”

Praegu on hinnanguliselt kolmandik põllumeestele antud laenudest MESi tagatistega. MESi portfelli maht on 52 miljonit eurot, kuid Rosenbergi sõnul ollakse valmis seda ligi saja miljoni euro võrra suurendama. MES ise esialgu põllumeestele laenu andma ei hakka, kuna ühelt poolt pole neil sellist toodet ja teisalt ei taha nad pankadega konkureerida.