SEB juhatuse liige Riho Unt:

SEB on põllumajandus, kalandus, metsamajandus sektorile väljastanud laene 2,2 mld ulatuses, mis moodustab 2,5% kogu SEB laenuprotfellist. Viivislaenude osakaal ei ole antud sektori ettevõtetel eriti suur - üle 60-päevase võlaga laenud moodustavad põllumeestele väljastatud laenudest vaid 0,6%. Eelkõige ollakse hädas lühiajaliste kohustustega. Põllumeeste maksevõimet on lisaks kehvale saagile mõjutanud ka piima kokkuostuhinna alanemine.

Ilmastikust tingitud tagasilöökide puhul saab pank põllumeestele abiks olla vaadates üle maksegraafikuid, mõnel puhul on abiks laenude restruktureerimine. Kõige õigem on juba raskuste tekkimise ohu puhul võimalikult kiiresti pangaga ühendust võtta. SEB koostöö põllumeestega on olnud läbi aastate igati hea ja me oleme suutnud ka keerulisemad ajad koos üle elada.

Hansa Liisingu divisjoni direktorit Gunnar Toomemetsa:

Oleme oma klientidega suhelnud ja olukorra tõsidusest teadlikud. Hetkel ei ole me täheldanud makseraskustes põllumeeste arvu. Küll aga soovitame põllumehel pöörduda Hansapanga poole kohe, kui on näha, et tänavu võib laenu tagasimaksmisega probleeme ette tulla. Saame omaltpoolt pakkuda maksepuhkust või laenu perioodi pikendamist, mis vähendab igakuist maksekoormust. Kindlasti ei tohiks põllumees tekkinud olukorda vältida, vaid tegema koostööd nii panga, liisingfirma kui ka vajadusel riigiga.

Põllumajandus on ettearvamatu majandusharu, mida mõjutavad vääramatud jõud, kuid jääb vaid loota, et järgmine aasta tuleb tänavusest parem.