Parima lihaveisekarjakasvataja juures hinnatakse karja suurust, puhtatõulisust, samuti söötmis- ja pidamistingimuste nõuetele vastavust ning ka näitustel osalemist. Mõlema aunimetuse puhul jälgitakse tootmisüksuse heakorda, ettevõtte jätkusuutlikkust ja majandustulemusi. Parima piimakarjakasvataja väljaselgitamisel arvestatakse piimarasva ja -valgu kogutoodangut aastalehma kohta, somaatiliste rakkude arvu piimas ning samuti lehmade tõuaretust ja näitustel osalemist.

Pärast esmast valikut esitatud kandidaatide seast jäi sõelale neli piimakarja- ja neli lihaveisekarjakasvatajat, keda konkursi komisjon käis külastamas ettevõtetes kohapeal.

MES valib parimaid piimakarjakasvatajaid koostöös Eesti Tõuloomakasvatajate Ühistu, Jõudluskontrolli Keskuse, Eesti Maaülikooli Veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituudi, Põllumajandusministeeriumi ja Veterinaar- ja Toiduametiga. Parimat piimakarjakasvatajat valitakse alates 2000. aastast ning parimat lihaveisekarjakasvatajat alates 2006. aastast.

Parima karjakasvataja aunimetused koos skulptor Vergo Verniku teosega „Vasikas“ anti üle  põllumajandusministeeriumis Eesti Vabariigi aastapäevale pühendatud aktusel. Pilte aktusest võib vaadata põllumajandusministeeriumi lehelt