“Tänavu odra-, kaera- ja rukkipõlde palju ei pakutud. Võistlusmomenti oleks väheks jäänud,” selgitab viljelusvõistluse peaettevõtja Margus Ameerikas, miks piirduti vaid kahe kultuuriga. “Mõtlesime, et teeks seekord vähem, aga paremini.”

Ülekaalus on raps

Tänavu hakkab võistlema 11 rapsi- ja viis nisupõldu. 11 on taliviljapõllud, viiel kasvab suvivili.

Taliviljapõldu on võistlusele kindlam pakkuda, sest juuni alguseks näitavad orased juba ära, millist saaki loota on.

Aastase vaheaja järel on võistuviljelejate hulgas tagasi OÜ Männiku Piim. “Talirapsi ‘Excalibur’ külvasin 15. augustil. Mõtlesin, et teen kõik ära, mida rapsi paremaks kasvamiseks on soovitatud ja vaatan, mis välja tuleb,” räägib OÜ Männiku Piim juht Avo Samarüütel.

“30. mail käisin vaatamas, kas anda põld võistlustele üles või ei. Siis läksin küll nagu läbi džungli.”

Eelistatumat sorti tänavu pole. Võistlustele on pakutud nelja suvirapsi põldu, kaks neist külvatud sordiga ‘Larissa’, kahel kasvab ‘Clipper’. Veel on kaks põldu talirapsi ‘Excalibur’ ja kaks talinisu ‘Olivin’ põldu.

Pooled võistlejad on uued

Esimest korda võistlevad oma põldudega OÜ Voore farm Virumaalt, Kaimo Maiste Viljandimaalt, Taavi Serv Võrumaalt, Mait Nõmmsalu Tartumaalt ning Eino Hani Põlvamaalt.

Kui enamik võistlejaid mõtleb suure saagi peale, siis Luunja valla mees Mait Nõmmsalu läheneb võistlusele teisest küljest.

“Mul on talirüps ja ma ei lähe üldse saagikuse peale, vaid tahan saada suurimat tulukust,” räägib Nõmmsalu. “Olen mahetootja ning kulusid mürkidele-kemikaalidele ei tee, loodan vaid õige agrotehnika peale. See põld, kus rüps kasvab, oli mustkesas, satikast päästab varane külvi- ja koristusaeg.”

Suve jooksul külastavad võistluspõlde eksperdid Peeter Viil ja Raivo Sell, saagikoristuse ajal sõidavad põlde läbi kohtunikud ning lõpuks arvutab agraar-ökonomist Enno Koik välja tulukuse.

Lähemalt saab tänavusest viljelusvõistlusest lugeda ajakirja Maamajandus juuninumbrist