Kuid Pärnu Vana turg on senises asupaigas kaugelt üle poole sajandi siiani kindlalt oma olemasolu õigustanud. Seda vaatamata omanike vahetustele ja muutlikele mõtetele, mis ka Vana turu püsimist on mõnel korral ohustanud.

Istuta elu jooksul kas või üks puu

Möödunud nädalavahetusel oli turu õuealal silmanähtavalt suurem sagimine, kui sellel kevadel varem nähtud.

Turuhoone Hõbeda tänava poolse nurga juures käis suur viljapuude müük. Tani ja Udika puukool pakkusid õuna-, pirni- ja ploomipuid. Mõlemad on Pärnu külje all Nurmes lähedased naabrid, ja müüjad tõelised asjatundjad. Nad oskavad ostjatele asjatundlikku nõu anda ning abistavad lahkelt neid, kel teadmisi napib.

Vanarahvatarkusest on teada, et kui oled elus istutanud ühegi puu, siis on asja eest elatud. Aia rajamine tähendab juba palju tõsisemat ettevõtmist. Juhul kui eelmisele sügisele kavandatud marjapõõsaste või viljapuude istutamine tegemata jäi, saab seda teha nüüdki.

Eelistatakse vanu häid sorte

Kevadel peaks alustama kohe, kui mullaolud ja ilmastik lubavad. Tänavune jahe kevad ja märg maapind on sobivat aega mitme nädala jagu suve poole nihutanud. Kuigi öeldakse, et istutamist maisse jättes ollakse juba hilinenud, lubavad müüjad tuua istikuid turule veel vähemalt paari nädala kestel. Soovitatavalt tuleks kiirustada eriti marjapõõsastega, kuna esimene soe meelitab kohe rohelised hiirekõrvad vartele.

Muidugi kasvavad ka aegsasti istutatud puud suvega pikemaks, kui liiga hilisele ajale jäänud mulda pistmise korral. Hilinenud istutamine paneb kasvu kiduma ja puu ei pruugigi kasvada rohkem kui kõigest mõne sentimeetri. Aegsasti istutatud puu võib aga tervelt pool meetrit juurde võtta.

Õunapuid ostes eelistavad ostjad endiselt vanu äraproovitud häid sorte nagu ‘Kuldrenett’, ‘Valge klaar’, ‘Melba’, ‘Pärnu tuviõun’ jm. Väga sobiv on ka vähem tuntud, aga juba kümmekond aastat meil kättesaadav ‘Karksi renett’.

Laupäeval ja pühapäeval ostetud istikuid soosis sobiv istutusilm, mis oli parajalt sombune ja vähese vihmaga. Ereda päikesega istutamine pole aga istiku- müüjate sõnul hea.

Viljapuude hinnad on kummalisel kombel püsinud viimastel aastatel enam-vähem ühesugusena ja isegi euro tulek pole keskmist hinda kergitanud. Kui varem oli keskmine hind Pärnu turul 180 krooni ümber, siis nüüd maksavad samad istikud 12 eurot.

Vanale turule tullakse istikutega kauplema mujaltki kui Pärnumaalt. Maasikataimed olid toodud Viljandimaalt Halliste vallast. Vana-Kariste talu perenaine Anneli Steinbruch müüs hilist ‘Florence’i’ ja varasema sordi ‘Sonata’ taimi, aga ka teisi. Hind 30 senti. Ka maasikataimi lubati müüa maikuu kolmanda nädalani.