Diskuteeritakse ka valdkonna tulevikuväljavaadete üle. Ülevaate meie aianduse hetkeolukorrast teeb maaeluministeeriumi kantsler Illar Lemetti, tootjate vaatenurka hetkeseisule avab aiandusliidu juhatuse esimees Raivo Külasepp.

Paljud köögiviljakasvatajad, kes nüüd oma mudaste põldude vahel nõutult hetkeseisu ja kahjumit hindavad, soovivad võtta eeskuju Soomest, kus on juba aastaid olnud kõrgemad riiklikud toetused oma tootjatele, on tarbijate suurem toetus kodumaisele aiaviljale. Samuti edendatakse Soomes ühistegevust tunduvalt jõulisemalt kui seda Eestis suudetakse.

Visiooonikonverentsil esinevad meie põhjanaabrid mitmete ettekannetega, samuti juhivad praktiliste töötubade diskussioone.

Aianduse hetkeolukorda Soomes, samuti väljakutseid lähitulevikus avab Soome aianduse keskorganisatsiooni tegevjuht Timo Taulavuori.
Aiandustootmise võimaluste ja tulevikuväljakutsete üle arutleb Soome loodusvarade instituudi professor Saila Karhu.

Soomlaste puukoolimajandust tutvustab Puutarha Tahvoset OY omanik ja tegevjuht Tomi Tahvonen, köögiviljakasvatuse hetkeseisu selgitab köögiviljakasvatuse konsulent Fredrik Björklund. Kuidas jõuda õuna- ja marjakasvatusega kasumisse, sellest räägib Paulan Puutarhat OY farmi omanik ja tegevjuht Paula Achren.

Ettevõte HeyDay tegeleb Eestis ainulaadse tehnikaga - külmpressimise teel pastöriseerimata mahemahlade tootmisega. Kõrgsurvepressi abil hävivad marjades ja puuviljades kahjulikud bakterid, samas marjade ja puuviljade värskus jääb alles. HeyDay külmpressitud mahemahlu müüakse Tallinna suuremates kaubanduskeskustes, samuti eksporditakse juba ka Saksamaale ja Soome.