Talupidajate, maal tegutsevate mikro, - väike- ja keskmiste ettevõtjate, maakogukondade ja keskkonnaühenduste katusorganisatsioonid on teinud valitsuses arutusele tuleva maaelu arengukava eelnõu muutmiseks terve rea ühiseid ettepanekuid, mis aitaksid tagada põllumajanduse ja maaelu jätkusuutliku arengu, milles oleksid tasakaalus kõik kolm elementi: konkurentsivõime, sotsiaalne- ja keskkonnaaspekt.

Praegusel maaelu arengukava eelnõu muutmata kujul vastuvõtmisel läheksid lisaks ÜPP I samba vahenditele ka maaelutoetused suures osas just nendele suurtootjatele, kes sellist tasakaalustatust ei taga ega nimetatud prioriteete endale eesmärgiks ei sea. Lisaks kannatab Eesti toidujulgeolek ja tekib reaalne oht, et suur osa Eesti põllumajandusest läheb kolmandatest riikidest pärit investorite omandusse, kellel puudub igasugune side Eestiga ja sotsiaalne vastutus siin toimuva eest.

Täna arutab Eestimaa Talupidajate Keskliidu (ETKL) kongress „Taludeta pole maaelu“ põhiteemana just peatselt valitsuses arutusele tuleva Eesti maaelu arengukava (MAK) 2014-2020 küsimusi ja arutletakse maaelu tuleviku üle laiemalt.