„Kuigi Euroopa Liit ja valitsus on lubanud anda piimatootjatele vähesel määral kriisiabi, on riigikogul riigieelarve kaudu veel võimalik korrigeerida valitsuse plaane üleminekutoetuste osas ja näidata, et põllumajandustootmisel on tulevikus potentsiaali riigi jaoks olulise majandus- ja ekspordiharuna,“ lisas Murakas.

„Peame jätkuvalt otsima võimalusi ühistegevuseks, piima paremaks väärindamiseks, uute turustuskanalite leidmiseks ning toiduainete tarneahelas ebaausate kauplemistavade vastu võitlemiseks, kuid olukorda saab praegu leevendada kriisiabi kiire väljamaksmine selle aasta lõpus ja uue aasta alguses ning üleminekutoetuste näol antav selge signaal piimatootjatele, et tootmisega on mõtet jätkata,“ selgitas EPKK juhataja Roomet Sõrmus.

Foorumil esineva Euroopa juhtiva piimaturu analüütiku Christophe Lafougere hinnangul on turukriis tingitud neljast peamisest põhjusest: piimapulbri impordi drastiline vähenemine Hiinas, Venemaa impordikeeld, piimakvootide kadumine Euroopa Liidus ja USA dollari järsk kallinemine. Tema sõnul on EL eksportöörid suhteliselt kiiresti leidnud oma toodetele uued turud, kahjuks küll madalamatel hinnatasemetel, ja turuhindade taastumist võib oodata alles järgmise aasta teisel poolel.

„Eesti põllumeeste olukorra muudab lisaks halvenenud turukonjunktuurile keerulisemaks piimatootjate otsetoetuste langus pea 40% võrra kahe aasta jooksul alates 2014. aastast,“ lisas Sõrmus.

Piimatootjate seis on jätkuvalt äärmiselt keeruline. Piima hind ei kata juba alates möödunud aasta augustist tootmiseks tehtavaid kulutusi, investeeringutest rääkimata. Viimase 15 kuu Eesti piimatootjate kogukahju piima müügist ulatub juba 58 miljoni euroni ja turuolukorra märkimisväärset paranemist lähiajal ei paista.

Euroopa Komisjon on tänavu veebruaris Eesti piimatootjaid abistanud 6,9 miljoni euroga, kuid Eesti valitsus jättis omapoolse osa toetusele lisamata. Piimatootjatel on lootus veel sellel aastal saada ligi 8 miljonit eurot Euroopa Liidu ja siseriiklikku abi summadest. Tuleva aasta riigieelarvesse on erakorraliselt kavandatud vaid 4,6 miljonit eurot, mis tuleks tootjate hinnangul aasta alguses võimalikult kiiresti välja maksta kriisiabina.