Piimatööstus seadis sihiks täiesti puhta toote valmistamise
Saaremaa piimatööstus on võtnud sihiks panustada kvantiteedi asemel veelgi rohkem kvaliteeti, kirjutab Saarte Hääl. Piimatööstuse juht Andi Saagpakk ütles, et siinse tooraine ja tootmise omapärade tõttu on nad ka seni teinud juustu puhtalt. Kuid kuna piimatootmine läheb ka Saaremaal aina suurema tootmise suunas, siis võib juhtuda, et tooraine loodusliku eripära väljatulek läheb aina raskemaks.
“Kui Šveitsis saab Alpidest mida kõrgemalt, seda parema piima kätte ja sellest on neil ka erinevad tooted, siis meil on Viidumägi 54 meetrit kõrge ja ega seal rohi palju paremini kasva kui mujal,” naeris ta.
Saagpakk nentis, et piimatoodete kvaliteet kipub suurematel tootjatel olema ikka parem kui väiksematel. Kvaliteedi kindlustab tootja piimatööstuse juhi sõnul siis, kui ta soetab endale parima tehnika ja peab hügieeninõudeist kinni. Kes seda ei tee või teha ei suuda, see kaua vastu ei pea. “Meil on toodetel peal märk “Puhas toode” ja kui nii võtta, siis ühest küljest tundub see sõnakõlks olema, aga teisest küljest on ta ka selge eesmärk,” kinnitas Andi Saagpakk.
Tema sõnul hakkab piimatööstus väga tõsiselt uurima teatud suuremaid piimatootjaid ning kaasatakse ka teadustöötajaid. Läbirääkimised käivad praegu näiteks maaülikooli maaviljelusinstituudiga ning teadusarenduskeskustega Tallinnas ja Tartus. “Hakkame paralleelselt uurima meile saabuva piima kvaliteeti ja loomadele antava sööda kvaliteeti,” sõnas piimatööstuse juht.