BNSi väitel on Nordea andnud Terele laenu ja novembris ütles piimatööstuse juhataja asetäitja Ülo Kivine, et Tere aktsiad on investeerimislaenu tagamiseks panditud Nordea Pangale. Maalehel Ülo Kivisega rääkida ei õnnestunud.

Tere aktsiad väidetavalt omaniku võlgu ei taga

Samas kinnitab Nordea panga peajurist Kerstin Pilt, et Nordea ei ole Tere ASi aktsiate omanik.

“Õige oleks väljendada, et aktsiaid hoitakse esindajakontol. Aktsiate esindajakontol hoidmine tähendab seda, et aktsiaid hoitakse teise isiku, kliendi jaoks ja arvel. Kõik Tere ASi aktsiad asuvad esindajakontol,” ütleb Pilt.

Maalehe küsimusele, milline Tere ASi tulevikustsenaarium oleks Nordea pangale kui võlausaldajale kõige soodsam, vastas Pilt, et pank toetab Tere ASi tavapärase majandustegevuse jätkumist.

Tere ASi juhataja asetäitja Ülo Kivine ütles esmaspäeval BNSile, et Tere on iseseisev ettevõtte, mille eesmärgiks tänavu on turuosa kasvatamine ja ekspordipotentsiaali realiseerimine ning et piimatööstuse igapäevast majandustegevust Luterma pankrotiasi ei mõjuta.

Kivise kinnitusel ei ole Nordea Panga kasuks seatud aktsiatega tagatud ASi Luterma kohustusi.

Piimatootjad tahaksid suuremat kindlust

Tere AS töötleb ligi 40% Eestis toodetavast piimast ning ettevõttel on pikaajaline leping suurima piimatootjate ühistuga Epiko.

Epiko juht Märt Riisenberg ütleb, et see, millise pöörde asjad Kruuda, Luterma ja Terega viimase nädala jooksul võtnud on, tuli talle üllatusena.

“Mul ei ole mingisugust informatsiooni rohkem, kui täna raadiost kuulsin,” kommenteerib Riisenberg. “Mina sain sellest nii aru, et enne oli Tere omanik Luterma grupp, mis on omakorda Kruuda omanduses, aga AS Luterma pankrotihaldur avastas, et Tere, mis oli Luterma kõige suurem varandus, ei olegi enam selle oma. Piimatootjatele tooks see kergendust, kui Tere ei oleks enam seal pankrotipesa sees,” loodab Riisenberg. “Kus tegelik tõde on, pagan seda teab.”

Eelmisel reedel määras Harju maakohus Lutermale ajutise pankrotihalduri, kes peab 17. veebruaril toimuvaks kohtuistungiks selgeks tegema Luterma maksejõulisuse.

Aasta tagasi oli Luterma Eesti toiduainetööstuse lipulaev, kellele kuulusid Järle pagaritööstus, kommivabrik Kalev, piimatööstus Tere ja muid toidutööstuse ettevõtteid.

Eelmise aasta mais müüs Luterma omanik Oliver Kruuda Kalevi kommivabriku aktsiad rahvusvahelisele kontsernile Orkla, selle aasta algul peatas tootmise AS Järle.


Tere AS

- Toorpiima varutakse üle 400 t päevas.
- Suurim partner TÜ Epiko.
- Toodab üle 250 toote. Tuntumad kaubamärgid Tere, Hellus, Haps, Merevaik, Emma, Kohuke, Black Mama, Mumuu.
- Käive 1500 mln kr (2008. a), 1400 mln kr (2009. a).
- Kasum 146,3 mln kr (2008. a), 10,7 mln kr (2009. a).
- Septembris 2010 plaanis ühineda PÜga E-Piim.
- Detsembris jäid ühinemisplaanid katki.

Allikas: E-Piim, AS Tere, äriregister, Maaleht


Maaleht parandab eksimuse

Maaleht avaldas oma 3. veebruari 2011. aasta artiklis pealkirjaga “Piimatootjad mures: kas Tere omaniku võlakoorem mõjutab tööstuse käekäiku?” tegelikkusele mittevastavaid andmeid.

Maaleht väitis: “Eelmisel nädalal esitati Oliver Kruuda kontrollitava ASi Luterma vastu pankrotiavaldus...” Tegelikult esitati pankrotiavaldus AS Luterma vastu 20.12.2010.

Samuti vahendas Maaleht Tere pikaajalise lepingupartneri piimatootjate ühistu Epiko juhi Märt Riisenbergi tsitaadi, milles ta muu hulgas lausus “...aga Tere pankrotihaldur avastas, et...”. See väljend annab lugejaile põhjuse arvata, nagu oleks Tere ASile määratud pankrotihaldur.

Tegelikkuses ei olnud artikli avaldamise ajal ega ole tänaseni algatatud Tere ASi pankrotimenetlust ega määratud pankrotihaldurit.

Maaleht tunnistab oma eksimust ajamääruse esitamisel ja ebaõige tsitaadi ning seal olnud väite avaldamisel ning palub vabandust.