Vaatamata sellele, et põletik on vigastuste ja kroonilise valu üks kindlatest sümptomitest, on erialateadlased kuni viimase ajani alahinnanud põletikuga seotud füsioloogiliste protsesside rolli looma organismi funktsioonide reguleerimisel.

Üheks põletikuprotsesside positiivse toime heaks näiteks on poegimine ja poegimisjärgne emaka taandarenemine. Mitmed selles valdkonnas tehtud uuringute tulemused kinnitavad, et mittesteroidsete põletikuvastaste ravimite kasutamine tiinuse viimastel päevadel võib aeglustada poegimise kulgu ja suurendada päramiste peetuse tõenäosust. Arvatavasti on selle põhjuseks asjaolu, et poegimise ajal stimuleerib põletik lihaste kontraktsioone ja kudede ümberkujundamist.

Samamoodi mõjutab põletik udara funktsioneerimist. Kuigi üldiselt seostatakse põletikke udaras mastiidiga, on põletikul väga oluline roll ka udara näärmekoe normaalses arengus ja talitluses. Hiirtega läbi viidud eksperiment näitas, et põletikuprotsessi pidurdamisega sai piimanäärmekoe arengut segada sellisel määral, et kõik katse käigus sündinud hiirepojad surid nälga, kuna emasloomad polnud võimelised piima tootma. Teadlaste hinnangul on vägagi tõenäoline, et põletikul on teatud perioodil sarnane roll ka veise udara arengus.

Laktatsiooni lõpus kasutab udar enesekaitseks ka immuunsüsteemi tuge. Kinnijätmise ajal on udar sissetungivate ja udaras koloniseeruvate bakterite suhtes vastuvõtlik. Piima ja ka bakterite regulaarne väljalüpsmine lõpeb järsult ja udarasse sattuvad bakterid teevad seal tõenäoliselt ka “pesa”, tekitades nõnda probleeme nii lehmale kui ka tema omanikule.

Sel perioodil aitab lokaalne põletikuline reaktsioon ära hoida bakterite põhjustatud infektsioone aga ka kuni järgmise laktatsiooni alguseni peatada piimanäärmete talitluse.

Mitmed eri loomaliikidega tehtud katsete tulemused kinnitavad, et põletikuvastaste ravimite kasutamine kinnijätmise ajal aeglustab piimanäärmete taandarengut.

Kuid põletik veise organismis ei ole ainult positiivne. Selle negatiivsetest mõjudest loe pikemalt Eesti Põllumajandusloomade Jõudluskontrolli AS-i kodulehelt.