„Valitsuse hiljutised otsused seoses Estonian Airi tegevuse lõpetamisest tekkinud kahjude hüvitamisega näitavad ilmekalt, et küsimus pole pelgalt rahaliste vahendite puudumises, eelkõige on põllumajanduse sihikindel ignoreerimine riigi poolt poliitiliste valikute küsimus,“ lisas Sõrmus.

Eesti põllumajandus- ja toidutootmise väljavaated on mitmete negatiivsete asjaolude koosmõjul tõsise löögi all ja riik peaks vastutustundlikumalt otsima võimalusi tekkinud olukorra leevendamiseks. Nõustume president Toomas Hendrik Ilvese poolt 10. novembril Aasta Põllumehe tunnustusüritusel öelduga, et „lihtne, kuid meie loomakasvatuse tulevikku arvestades ohtlik on jätta põllumehed ebavõrdsesse olukorda Euroopa Liidu teiste riikide tootjatega. Võistlus põllumajandustoodete turul on väga tihe ja siin kergemat teed minek toob meile tulevikus palju käänulisemad rajad.“

Eestil on õigus riigieelarvest põllumehi kuni 2020. aastani täiendavalt toetada, et kompenseerida meie põllumeeste väiksemaid eurotoetuste tasemeid võrreldes vanade liikmesriikide tootjatega. Eesti on jätnud 2014. ja 2015. aastal põllumajandustootjatele välja maksmata kokku 47,6 miljonit eurot üleminekutoetusi ning tuleva aasta riigieelarve eelnõu järgi pole ka tuleval aastal kavas maksta varasemalt EL tasemel kokkulepitud üleminekutoetusi 21,5 miljoni euro ulatuses.