Esimene taotlusvoor toimus 27. veebruarist 12. märtsini. „Tulemused on PRIA jaoks üllatavad, sest varasemalt on tootjad ja nende organisatsioonid kahelnud, kas keeruliste majandustingimuste tõttu üldse investeeringuid ette võetakse ja toetust taotlema tullakse,“ tõdes peadirektori asetäitja Jaanus Hämmal. „Suur huvi investeeringutoetuse vastu näitab siiski, et ettevõtjad mõtlevad ka rasketel aegadel tootmise intensiivistamisele ja kaasajastamisele. Planeeritud investeeringute suur maht ja toetusteks taotletud summa näitab selget soovi tootmisega jätkata.“

Praeguseks kinnitatud eelarve kohaselt on selle taotlusvooru toetusi võimalik määrata 27 mln euro ulatuses. Detsembrikuusse on planeeritud veel üks sama meetme taotlusvoor, mille eelarve on 30 mln eurot.

Toetust saab kasutada põllumajandusliku otstarbega ehitiste ja rajatiste jaoks, sinna paiksete seadmete soetamiseks ja paigaldamiseks; investeeringuteks bioenergia tootmisse; marja- ja puuviljaistandike rajamiseks, mesinduse ja seenekasvatuse inventari soetamiseks. Määruses sätestatud tingimustel saab toetust ka liikuva põllumajandustehnika soetamiseks ning mahepõllumajandustootja puhul on toetatav kasutatud tehnika soetamine.

Kõige rohkem küsitakse toetust mobiilse masina või seadme ostuks (675 juhul summas 25,4 mln eurot, sellest 5,4 mln eurot 168 traktori jaoks). Statsionaarsete seadmete jaoks sooviti 175 juhul toetust kokku 15,8 mln eurot. 55 taotlejat soovivad loomakasvatushooneid ehitada, 47 neid rekonstrueerida. 67 taotlejat kavandavad ehitada sõnnikuhoidla, 33 muu tootmishoone, 29 ettevõtjat tahavad ehitada silo- või söödahoidla, 27 osta istikuid marja- ja puuviljaaedadesse jne.
Taotlusi laekus kõikidest maakondadest, kõige arvukamalt Tartumaal asuvate objektide jaoks (90 taotlust summas 13 mln eurot). Kõige vähem taotlusi esitati Hiiumaal (8, summas 0,2 mln eurot).

Taotluste menetlemise käigus tuleb PRIAl kõiki taotlusi määruses sätestatud kriteeriumide järgi hinnata ning koostada paremusjärjestus. Kuivõrd tootjate tegevusvaldkonnad on väga erinevad, toimub hindamine eraldi neljas grupis ning iga valdkonna toetuste jaoks on määratud oma eelarve:
• piimatootmine – 114 taotlust summas 25,7 mln eurot, eelarve on 8,1 mln eurot;
• loomakasvatus (v.a piimatootmine ja mesindus) -127 taotlust summas 17,1 mln, eelarve 6,75 mln eurot;
• teravilja, õliseemnete ja valgurikaste taimede kasvatamine – 394 taotlust summas 41 mln, eelarve 6,75 mln eurot;
• muude põllumajandussaaduste tootmine, sh mesindus – 101 taotlust summas 7 mln, eelarve 5,4 mln eurot.

PRIA kontrollib esitatud taotlusi ja andmeid ning vajadusel teeb taotlejate juures ka kohapealseid kontrolle. Toetuste määramise või taotluste rahuldamata jätmise kohta valmivad otsused 120 tööpäeva jooksul, hiljemalt 3. septembril. Määratud toetused makstakse välja investeeringu elluviimist tõendavate kuludokumentide põhjal.

Põllumajandusettevõtte tulemuslikkuse parandamise investeeringutoetuse kohta saab rohkem infot PRIA kodulehelt.

Eesti maaelu arengukava (MAK) 2014–2020 on Euroopa Maaelu Arengu Põllumajandusfondist ja Eesti riigieelarvest rahastatav programm, mille kaudu toetatakse põllumajanduse ja maaelu arengut kokku ligi ühe miljardi euroga. Uus MAK keskendub viiele valdkonnale – teadmussiire, konkurentsivõime, toidutarneahel, keskkond ning maaettevõtlus ja kohalik algatus.