"Kui muude ettevõtlusvaldkondade puhul soodustavad nimelt uuendused ekspordiaktiivsuse kasvu, siis põllumajandusettevõtjatest kavatseb vaid 18 protsenti kasvada olemasolevatel välisturgudel või siseneda uutele. See näitab, et hoolimata kõrgest valmisolekust oma tootmist efektiivistada ollakse tagasihoidlikud otseekspordi suhtes. Kõik tänased ja tuleviku eksportijad nägid edu võtmena uuendusi lõpptootes, " ütles SEB Panga jaepanganduse ja tehnoloogia valdkonna juht Eerika Vaikmäe-Koit.

Mõne üksiku erandiga prognoosivad põllumajandusettevõtted tänavu käibe kasvu, kuid märkimisväärset, üle 15-protsendilist tulude suurenemist nägi 14 protsenti vastanutest, samas kui kõigi küsitletud ettevõtete seas oli neid 19 protsenti.

Töötajaid kavatseb 2013. aastal juurde võtta 26 protsenti vastanutest, samas kui põllumajanduses oli neid 18 protsenti.

SEB Pank korraldas ettevõtjate seas küsitluse, mille käigus firmaomanikud ja –juhid said anda hinnanguid oma ettevõtte 2013. aasta käibe arengutele, töötajate arvu muutumisele, ekspordi- ning innovatsioonikavadele ja planeeritud investeeringutele. Üle-eestilisele küsitlusele vastanutest oli 15 protsenti põllumajandusettevõtteid.