Põllumajandusest pärit lämmastiku- ja fosforikoormuse ohjamiseks täiendatakse veeseaduses väetiste kasutamise tingimusi. Väetamisega seotud tegevused saavad selgemad reeglid ja üheselt mõistetavad nõuded. Selleks antakse alus kolme põllumajandusministri määruse kehtestamiseks. Kehtestatakse ühtsed alused sõnnikus olevate taimetoitainete sisalduse arvutamiseks, antakse metoodika sõnnikuhoidlate nõutud mahu projekteerimiseks ning taimede väetustarbe arvutamiseks.

Reostusohu vältimiseks seatakse lisatingimus sügisperioodil sõnniku laotamisele. Edaspidi on novembrikuus taimedega kaetud põllule sõnniku laotamine lubatud ainult siis, kui see küntakse järgmise 48 tunni jooksul sisse. Lisatingimuse põhjuseks on ilmastikutingimustest tulenev kõrgendatud risk sõnnikus sisalduvate lämmastiku ja fosfori ärakandeks sademetega pinna- ja põhjavette.

Veeseaduse täpsustused annavad Keskkonnainspektsioonile võimaluse senisest tõhusamalt kontrollida keskkonnanõuete järgimist. Inspektsioonile antakse õigus teha ettekirjutusi kõikide veeseaduse rikkumiste puhul ning võimaldab kasutada asendustäitmist ja nõuda sunniraha, mille ülempiiriks on 32 000 eurot.

Lisaks tuuakse seaduse tasandile naftasaaduste hoidmisehitiste ja kanalisatsiooniehitiste kujadega seotud sätted ehk määratakse, kui kaugel reoveepuhastist või naftalaost võivad asuda muud hooned.