Põllumajandusministeeriumis juhivad toiduohutuse ja kalamajanduse osakondi tippspetsialistid
„Uued juhatajad on oma valdkonna tipud,“ ütles toiduohutuse ja kalanduse asekantsler Toomas Kevvai. „Ain Soome on pika kogemusega ja sektoris tunnustatud juht. See on suur eelis täna, kus me kavandame kalanduse tulevikku järgmiseks seitsmeks aastaks. Martin Minjajev on kursis kõigi tähtsamate kaubanduspartnerite toidujärelevalve süsteemidega ning pikaaegse kogemusega Euroopa Komisjoni juures oskab meie süsteemi väljastpoolt vaadata, näha nii tugevusi kui nõrkusi.“
Martin Minjajev on lõpetanud Eesti Põllumajandusülikooli (Maaülikool) lihatehnoloogina ning töötas pärast magistriõpinguid põllumajandusministeeriumi toidu- ja veterinaarosakonna toidujärelevalve büroo juhatajana. 2005. aastast on Martin Minjajev töötanud Euroopa Komisjoni tervise- ja tarbijakaitse peadirektoraadi (DG SANCO) koosseisu kuuluvas toidu- ja veterinaarbüroos audiitorina, tegeledes toidujärelevalve süsteemide auditeerimisega EL liikmes- ja kandidaatriikides ning ka peamistes toitu Euroopa Liitu eksportivates kolmandates riikides, sh juhtaudiitorina kaubanduspartnerite Hiina, Venemaa, Brasiilia, Türgi jt juures.
„Toiduohutuse valdkonnas on suureks väljakutseks muutuda tarbijale nähtavamaks ning tegemistes läbipaistvamaks,“ ütles toiduohutuse osakonna uus juhataja Minjajev.
Ain Soome on lõpetanud Eesti Merehariduskeskuses (Mereakadeemia) tööndusliku kalapüügi ja kalakasvatuse eriala, omandades kooli lõpetamisel kalanduskonsulendi kutse.
Alates 2001. aastast on ta töötanud keskkonnaministeeriumi kalavarude osakonna juhatajana, tegeledes kalavarude säästva kasutamise korraldamise ning kalavarude taastamisega. Põllumajandusministeeriumis näeb Soome väljakutsena tegeleda kalandusvaldkonna majandusliku poole ning jätkusuutlikkuse arendamisega.
„Oluline teema on, kuidas tuua Eestis püütud kala rohkem Eesti tarbijani. Meil püütakse üle viie korra rohkem kala välja, kui uuringute järgi Eestis kala tarbitakse,“ ütles kalamajanduse osakonna uus juhataja Ain Soome.