Maaeluminister Tarmo Tamm kutsub ka Eesti põllumehi ja teisi huvigruppe avalikus diskussioonis aktiivselt osalema. „Avaliku konsultatsiooni järeldused jõuavad ÜPP teatise näol liikmesriikide lauale tõenäoliselt eeloleval sügisel, Eesti eesistumise ajal. See tähendab, et Eestil saab olema oluline roll selle diskussiooni algatamisel ja vedamisel,“ ütles minister Tamm. „Kindlasti peaksid ka meie huvigrupid arvamust avaldama, kuna see on võimalus kujundada meie huvidele vastavat põllumajanduspoliitikat.“

Oluliste teemadena on tulevikuaruteludel kõne all toidutootjate positsiooni parandamine tarneahelas, põllumajanduse roll keskkonna- ja kliimaeesmärkide saavutamisel ning maapiirkondade arengusse panustamisel.

„Euroopa põllumajanduse ees on mitmeid väljakutseid ja küsimusi, millele tuleb arutelude käigus vastused leida. Üheks kesksemaks teemaks kujuneb tõenäoliselt toimetulek võimalike turukriisidega, kuivõrd viimane kriis põllumajanduses on näidanud, et ÜPP, mis on kujundatud lähtuvalt eeldusest, et hinnad on stabiilsed ning nõudlus kasvav, ei ole valmis piisavalt tõhusalt kriisidele reageerima,“ ütles minister Tamm. „Seetõttu vajame, et põllumajanduspoliitika sisaldaks meetmeid, mis aitaksid tulevikus kriisideks paremini valmis olla.“

Ühise põllumajanduspoliitika tulevik on ka 2017. aasta septembris Eestis toimuva mitteametliku põllumajandusministrite kohtumise peateema.

Euroopa Komisjoni avalik konsultatsioon kestab kuni 2. maini 2017. Lisaks on maaeluministeeriumil kavas lähiajal alustada huvigruppide esindajatega arutelusid Eesti ametlike seisukohtade kujundamiseks.

Mis on ÜPP?
• Euroopa Liidu ühise põllumajanduspoliitika eesmärgid on a) tõsta põllumajanduse tootlikkust tehnilise progressi edendamise ning põllumajandusliku tootmise ratsionaalse arengu tagamise ja tootmistegurite, eelkõige tööjõu optimaalse kasutamise teel; b) kindlustada põllumajandusega tegeleva rahvastikuosa rahuldav elatustase, eelkõige põllumajanduses töötavate inimeste isikutulu suurendamise teel; c) stabiliseerida turud; d) tagada varude kättesaadavus; e) tagada mõistlikud tarbijahinnad.


• Aastate jooksul on ühist põllumajanduspoliitikat mitmete reformide käigus muudetud oluliselt kaasaegsemaks, kuid üldised eesmärgid on jäänud muutumatuteks.


• Erinevalt muudest sektoritest, mille kulud kaetakse liikmesriikide riiklikest eelarvetest (näiteks haridus, tervishoid, kaitsepoliitika, transport ja sotsiaalkindlustus), langetatakse põllumajanduspoliitika kulutuste puhul otsused ühenduse tasandil ning selleks eraldatakse vajalik eelarve.