Perioodil 2007–2013 kasutati üle 5000 euro suuruste investeeringuobjektide hinna põhjendatuse ja mõistlikkuse kontrollimiseks pakkumuste võrdluse meetodit ehk kolme hinnapakkumuse võrdlemist. Uuel perioodil muutub kord nii taotleja kui ka toetuse väljamaksja jaoks lihtsamaks, sest kasutusele võetakse põllumajandustehnika ja -seadmete hinnakataloog ning enam ei pea esitama hinnapakkumisi.

Toetus vaid kataloogi masinatele

Hinnakataloogi kasutuselevõtmine tähendab, et uuel perioodil on põllumajanduse investeeringutoetust võimalik taotleda vaid kataloogi kantud põllumajanduslikele masinatele ja seadmetele. Euroopa Liidu teiste liikmesriikide kogemus on näidanud, et hinnakataloogi hakkavad objekte lisama eelkõige masinate ja seadmete müüjad. Samas jääb selline võimalus kõigile huvitatud osapooltele, sh taotlejatele endile.

Kataloogi puhul on oluline sisestatud hindade põhjendatuse ja mõistlikkuse kinnitamine, millega hakkab tegelema Eesti Taimekasvatuse Instituut. Instituudil on juba praegu olemas põllumajandustehnika kataloog, mida on kasutatud teaduslikel eesmärkidel.

Lisaks on Eesti Taimekasvatuse Instituudil andmebaas masinate müüjatest.

Kataloog e-PRIAsse

Hinnakataloog on tulevikus kättesaadav PRIA e-keskkonnast (e-PRIA). Toetuse taotlemisel tuleb taotlusvormil märkida üksnes hinnakataloogis kajastatud põllumajandusliku masina/seadme kood, kogus ja eeldatav maksumus.

PRIA tehtav kontroll on automaatne – süsteem võrdleb hinnakataloogi ja sisestatud taotluse andmeid automaatselt. Toetuse maksmisel võrreldakse toetuse määramise hetkel kehtinud valideeritud maksumust, kulutuse tegemise hetkel kehtinud valideeritud maksumust ja kulutusel olevat maksumust. Neist võetakse aluseks kõige väiksem, mille põhjal arvutatakse makstav toetuse summa, arvestades samas määratud toetuse summat ja toetuse määra.

Hinnakataloogi tutvustatakse Maamessil

Hinnakataloogi kasutuselevõtmisega seonduvast teavitatakse nii põllumajandussektori esindusorganisatsioone kui ka masinamüüjaid.

Maamessi raames saab põllumajanduse investeeringutoetusest ja hinnakataloogi rakendamisest detailsema ülevaade 24. aprillil kella 15–16.30 toimuval seminaril "Võrdlushindade meetodi kasutamine maaelu arengukava 2014–2020 investeeringutoetuste kulutuste põhjendatuse määramisel".


Tasub teada

Milline on kasu hinnakataloogist?

- Hinnakataloogi kasutuselevõtuga väheneb halduskoormus ja kiireneb menetlus.

- Taotleja ei pea esitama kolme hinnapakkumust ja seadmete müüjad väljastama tänasega samas mahus hinnapakkumusi.

- PRIA ei pea enam kolme hinnapakkumust võrdlema ja taotleja valiku põhjendusi tuvastama.