“Väljakutseid jagub nii tootjail kui töötlejail, sest tuleb tõsta tootmise efektiivsust ja toodangule rohkem lisandväärtust anda,” ütles põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder. “Eesti põllumajandustoodang tuleb Eestis maksimaalselt väärindada ja siis valmistoodangule eksportturge leida.”

Taimekasvatustoodangust suurenes eelmisel aastal enim teravilja toodangu väärtus (37%), mis tulenes eelkõige tootjahinna tõusust. Kõige rohkem vähenes kartuli toodangu väärtus (17%), kuid 10% võrra vähenes ka kartuli toodangu maht ja 8% võrra tootjahind.

Loomakasvatustoodangust kasvas eelmisel aastal enim veiste (43%) ning lammaste ja kitsede kogutoodangu väärtus (32%). Üle poole loomakasvatuse kogutoodangust moodustab Eesti piim, mille toodangu maht eelmisel aastal tõusis, kuid tootjahindade languse tõttu toodangu väärtus 2% võrra vähenes.

Põllumajanduse majandusharu brutolisandväärtuseks kujunes ligi 346 miljonit eurot, mis kasvas aastaga 11% võrra. Põllumajandussaaduste ekspordi kasv eelmisel aastal jätkus, ulatudes 2012. aastal14%-ni.