"Oleks aeg hakata kajastama teemat rohkem süvitsi ja alustuseks soovitan teil lugeda asjakohast lugu New York Times'is," lõpetab ta oma lühikese kirja.

Millest viidatud artikkel "Sünteetilised versus looduslikud pestitsiidid" kõneleb?

Selles refereeritakse biokeemik Bruce Ames’i ja tema kaastöötaja Lois Swirsky Gold teadustöid, mis tõestavad, et sünteetiliste pestitsiidide (ehk taimekaitsevahendite) vähki tekitav mõju inimorganismis on üliväike.

Dr Bruce Ames töötas välja maailmas laialt kasutatava Ames'i testi, mis aitab bakterites keemilistel põhjustel toimuvate mutatsioonide baasil kiiresti määrata aine võimaliku kantserogeensuse. Sellele testile tuginedes keelati enam kui 30 aastat tagasi näiteks tris'i-nimelist põlemist aeglustavat kemikaali sisaldava kanga kasutamine laste pidžaamadeks.

Kuna tuhanded sünteetilised kemikaalid tema testile reageerisid, hakkas Ames mõtlema ja avastas, et test kukutas läbi ka paljud looduslikud kemikaalid.

Ta võttis koos kolleeg Goldiga vaatuse alla närilistel katsetatud looduslikud kemikaalid ja leidis, et pooled "katsealustest" olid kantserogeensed, samas proportsioonis sünteetiliste kemikaalidega. Puu- ja köögiviljad, taimed ja ürdid sisaldasid looduslikke pestitsiide, mis kutsusid närilistel esile vähi tekke. Selliseid toksiine leiti õuntes, banaanides, peetides, brüsseli kapsas, viinamarjades, melonites, apelsinides, virsikutes jm.

Dr Ames ja dr Gold mõõtsid nendesamade looduslike pestitsiidide esinemist inimese tüüpilises toidusedelis ning tulid järeldusele, et 99,9% kemikaalidest, mis inimesed alla neelavad, on looduslikud, mida taimed ise seente, putukate jt kahjurite vastu võitlemiseks toodavad. Sünteetiliste pestitsiidide hulk pole sellega võrreldes üldse märkimisväärne.

Keskmine ameeriklane ajab jämedalt mõõtes oma igapäevase toiduga suust sisse 5000-10000 erinevat pestitsiidi, kusjuures  päevas sööb ta 1500 mg naturaalseid ja vaid 0,09 mg sünteetilisi pestitsiide.

"Kõik, mida supermarketist osta saab, on kantserogeene täis. Kuid enamik vähkidest ei teki inimeste kehades mitte nende miljardite
pestitsiidiosakeste pärast. Need tekivad suitsetamise, ebatervisliku
toitumise ja rasvumise tõttu," ütleb Ames ning soovitab ameeriklastel suur muretsemine sünteetiliste taimekaitsevahendite pärast lõpetada.