„Õpilaste poolt korraldatud meeleavaldus näitab selgelt, et Eesti põllumajanduse hea käekäik pole pelgalt põllumeeste kitsas huvi, sellest sõltub kõikide tarbijate toidulaud ja maaelu areng laiemalt. Tänases olukorras on võtmetähtsusega, et nii riik kui tarbijad väärtustaksid kohalikku toidutootmist,“ ütles Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhataja Roomet Sõrmus.

„Põllumajandusturgude keerulise olukorra põhjused peituvad suurel määral meie kõigi julgeoleku kindlustamiseks tehtud poliitilistest otsustest ja kaubandussanktsioonidest, mistõttu on vajalikud ka riigipoolsed leevendusmeetmed,“ selgitas Eesti Põllumeeste Keskliidu juhatuse esimees Vahur Tõnissoo.

„Ühineme õpilaste üleskutsega ja kordame üle oma varasemad nõudmised, et riik maksaks põllumajandustootjate olukorra parandamiseks välja Euroopa Liidu poolt lubatud mahus põllumajanduse üleminekutoetused. Üleminekutoetused on vältimatuks osaks meie tootjate jaoks võrdsete konkurentsitingimuste tagamisel naaberriikide tootjatega,“ lisas Eestimaa Talupidajate Keskliidu juhatuse aseesimees Leho Verk.

Meeleavalduse korraldaja, talutoidu turustamisega tegeleva õpilasfirma SIBIS on meeleavalduse eel teinud riigile ettepaneku maksta põllumeestele EL-i poolt lubatud mahus üleminekutoetused, sest erinevalt makstavad toetused naaberriikide vahel teevad konkurentsi ebaausaks.

Samuti on tehtud ettepanek, et riigil peab olema kindel plaan, kuidas Eesti põllumajandust arendada. Põllumajandus peab muutuma tasuvaks. Meelevaldusel tuletatakse ka tarbijatele meelde, et eestimaise toidu tarbimisega toetatakse meie põllumeest. Eesti põllumees saab toota, kui Eesti inimene tema toodangut tarbib. Eestimaalased peaksid eelistama kvaliteetset toodangut, mille eest põllumees ka väärilist tasu saab.