Kõige esinduslikum on põllutehnika väljapanek, mis hõlmab pooled paviljonid ja nendevahelised õuealad.

Meie esinduslikemast, Tartu maamessist erineb Brno oma selle poolest, et väljapanek on suurem ning suuremad on ka masinad ise.

Kõige suurem kombain, mis näitusel väljas, oli New Hollandi firmalt ja 14meetrise heedriga. Vähemalt 12meetriseid kombaine pidasid aukohuseks näitusele tuua ka Case, Claas, Krone ja
Laverda, kui nimetada tuntumaid.

Ämblikulaadne muruniitja

Järjest suuremaks muutub ka niidukite, mullaharimisriistade ja mürgipritside töölaius. Ekstra suurte, ent kitsaste ratastega mürgipritsid on ette nähtud rapsi jt kõrgekasvuliste taimede pritsimiseks.

Suuruselt ei jää maha ka traktorid. Kui üldiselt oli kõige suurem tehnika väljas New Hollandil, siis traktoritest tundus rekordiomanikuna Fendti tumepruun hiigelmasin.

Hiiglaste kõrval ei unustatud näitusel ka potipõllumehi, hobusepidajaid ning aednikke — väike- ja murutraktoreid, neile sobivaid niidukeid ning haakeriistu leidus iga nurga
taga.

Üks lahedamaid asju oli nn Spider — puldiga juhitav ämblikusarnane muruniitja, tööraadius umbes 4 meetrit.

Tuttav nimi keset Euroopat

Eestit Brno messil väljas polnud. Ei põllutehnika, metsanduse, biomassi ega jahinduse osas. Kuigi, kui vaadata väikemasinaid ja haakeriistu, katlaid või näiteks puulõhkumisseadeldisi — võib-olla leiaks midagi sellesse ritta Eestistki.

Üks kodune nimi hakkas siiski silma. Oranž käru tõstukiga, millel kirjas Palms 610. Eestis toodetud ja heaks hinnatud tõstuk, mida tšehhidele müüvad poolakad, küsides hinnaks
169 000 sealset krooni.

Vanast ajast on meile tuttavad ka Valgevene masinad. Sarnaselt meie Bel-Estiga on loodud firma Bel-Czech, mis vahendab Valgevene traktoreid.

Belaruss-traktorid on muutunud väga erineva suurusega masinateks, leidub nii aiatraktoreid kui põlluhiiglasi. Brnos olid näha ka veneaegsete kombainide Jenissei ja Doni arendused Vector ja Acros.

Tšehhidele seda ette heita ei saa, et neil tehnikat pakkuda poleks. Paljudele tuntud nimega masinatele on nad välja töötanud oma analoogid. Nii tehakse Tšehhimaalgi suuri mullaharimisriistu, niidukeid jpm.

Palju huvitavat tehnikat valmistab firma Romill, kelle põhitoodang on muljurid-veskid, kuid on olemas ka lägalaoturid, tõstesüsteemiga kärud ruloonide vedamiseks jpm. Põllutehnikat toodab ka Farmet, kelle suur pneumokülvik pälvis ühe näituse peaauhindadest.

Tšehhi sai tööstusriigiks umbes 150 aastat tagasi ja on selleks jäänud. Palju tehaseid asub maapiirkonnas, andes tööd inimestele, kellele seda valdavas suurpõllunduses ei jätku.

Nii on endale turuniši leidnud näiteks masinatehas Agrostroi Pelhřimov, kes lisaks oma Trac-Lifti frontaallaaduritele, niidukitele ja sõnnikulaoturitele teeb seadmeid Claasi, Fendti, Kvernelandi, Pöttingeri, John Deere’i jt masinatele. Tänu sellele on nad saanud laieneda. Viimane suurem investeering oli moodne värvimisliin, kus saab korraga kasutada nelja värvi.

Väikestes kohtades või lausa keset põldu asuvad ka Škod, Spideri ja autobussitehas, väiketraktoritehased jpm.

Rekordarv külastajaid

- Mess toimub Tšehhimaal Brnos üle aasta.

- Põllu- ja metsatehnika, biotehnoloogia, kalanduse ja jahinduse väljapanekud.
- 100 000 külastajat.

- 713 firmat.

- 21 osalejamaad.

- 76 uudis- või uuendatud toodet.

- 12 auhinnatud toodet, 3 peaauhinda.

- 36 riigi esindajad osalesid seminaridel ja konverentsidel.

- Järgmine mess on 2012. a kevadel.

Allikas: bvv.cz