1024 kilogrammi lehma kohta lüpsis võrreldes eelnenud aastaga vähem Kärla valla piimatootja Sven Jaansalu 30-pealine lüpsikari. Toodang langes 6691 kilolt 5667 kilole. Sven Jaansalu tõi toodangu vähenemise peamiste põhjustena välja probleemid lehmade õigeaegse tiinestamisega (mida rutem sa looma uuesti tiineks saad, seda suurem on väljalüps!) ja mullusuvise hirmsa põua. “Karjamaad olid nii ära põlenud, et vedasime sinna lehmadele heinu ette,” lausus Sven Jaansalu.

Silmnähtav tagasilöök sai läinud aasta kokkuvõttes osaks ka Saaremaa väiketootjate hulgas aastaid kõrgeimat piimatoodangut näidanud Leisi valla lehmapidaja Mati Maripuu karjale.

Seitsmepealise piimakarja keskmine väljalüps langes 7924 kilolt 7168 kilole ning Mati Maripuu sõnul on toodangu vähenemine tulnud vastu igasuguseid ootusi.

Enam kui 500 kilo lehma kohta toodangus kaotanud Salme valla piimatootja Anne Tiitma rääkis, et temal läks enne silotegemise algust silotegemise masin katki ja juba niidetud rohi tuli heinaks teha. Silotegu jätkus kümnepäevase hilinemisega, mistõttu silo ei olnud enam piisavalt toitaineterikas.

Keskmise toodanguga 460 kilo allapoole tulnud Koikla OÜ juht Jaan Laul ütles, et nende puhul on küsimus põuas, mis jättis loomade ninaesise karjamaal nii kesiseks, et tuli lisasööta anda.

Ligemale 700 kilo keskmises toodangus kaotanud Tahula piimatootja, Maki talu perenaine Ludmilla Näälik ütles, et nendel läheb toodangu vähenemine karja noorenemise arvele. Karja 80 loomast on praegu ainult 5–6 vanad olijad, ülejäänud on kõik