Esimeste aastate põlluvaat­lused tehti Maamessi ajal Haage Agro ja Tartu Agro põldudel, ent siis sai vaadata ainult taliviljade olukorda.

Seejärel hakati tegema bussiringe ning nüüdseks on hakatud pidama kevadisi põlluseminare ettevõtete põldudel. Mullu lisandus ka sügisene põlluseminar, tutvustamaks taliviljade talvitumiseelset tehnoloogiat.

Põlluseminare on peetud Torma POÜs, OÜ Valdereks põldudel, Erki Oidermaa juures ning Olustvere ametikoolis. Tänavu esimest korda ka Virumaal Voore farmi põldudel. “Praktiku juttu usutakse rohkem kui müügimehe oma,” on Tuubelil pilt selge.

Voore farmi põldudel on taimekasvatusjuhi Margus Lepa sõnul nelja kultuuri katsed: talirukis kahe sordiga, suvioder kahe sordiga, suviraps seitsme sordiga ja taliraps kaheksa sordiga. Väetised ja taimekaitsevahendid on lisaks Baltic Agrole ka Bernerilt, Bayerilt jt firmadelt.

“Tänu katsetele on mul nüüd konkreetsed võrdlused sortide ja taimekaitsevahendite osas oma põldudel olemas. Õppimiseks on see kõige parem,” sõnab Lepp.

“Varem kasutasin teraviljahaiguste tõrje vahendeid vähe, aga näib, et katsepõldudel on neist kasu olnud. Ja näiteks hiilamardikas ühte talirapsi sorti sõi, teist ei söönud,” toob Lepp välja.

Seeme, väetised ja taimekaitsevahendid on müüjate poolt, Voore Farmi kulu on aeg ja töö. “Ja mina võtan saagi ning kogemused,” naerab taimekasvatusjuht, lisades, et lõplik tõde selgub sügisel.