„Toetuste ladusale menetlemisele aitas kaasa fakt, et tänavu täitis üle 43% taotlejatest taotluse elektrooniliselt e-PRIAs,“ märkis PRIA otsetoetuste osakonna menetlusbüroo juhataja Tanel Trell. Ta juhib aga tähelepanu, et sarnaselt eelmisele aastale tuleb ka tänavu vastavalt Euroopa Nõukogu määrusele 73/2009 vähendada üleminekutoetuste summat neil, kel kõigi otsetoetuste summa ületab 5000 eurot.

Otsetoetuste hulka kuuluvad kõik looma- ja pindalapõhised üleminekutoetused, ühtne pindalatoetus ja piimasektori eritoetus. Üle 5000 € jäävat otsetoetuste summat vähendatakse 10% võrra ja mahaarvamine tehakse üleminekutoetustest. Kui otsetoetuste summa on üle 300 000 €, on vähendus üle selle jäävalt osalt veel 4%.

Möödunud aastal tõi vähendamiste rakendamine kaasa vajaduse luua selleks vajalikud IT-programmid ning loomakasvatustoetuste väljamaksmine lükkus aasta lõppu, mil tehti lõplikud arvestused nii pindala- kui loomapõhistest toetustest.

„Tänavu on meil IT-süsteemi arendused valmis, vähendamise kogemus olemas ning otsustasime vastu tulla tootjate soovile saada loomatoetused kätte juunis,“ ütles Tanel Trell. „Tegime vajalikud mahaarvestused juba praegu makstavatest loomatoetustest ning kellel tarvis, siis detsembris ka pindalatoetustest.“

Loomakasvatuse üleminekutoetust vähendati kokku 1,48 mln euro võrra 558 kliendil, kelle summa ületas 5000 eurot. Kes taotlevad lisaks loomatoetustele ka pindala-otsetoetusi, peaksid arvestama, et pindalatoetuste määramisel otsetoetuste kogusumma suureneb ja sel juhul tehakse vajadusel täiendavad vähendused või loomatoetuste tagasinõue.

Vähendamise arvestuse kohta saavad kõik, keda see puudutab, PRIAlt ka kirjaliku selgituse.