Maaülikooli professor Anne Luik tõi EMVI juubelikonverentsil esile, et taimekaitsemürkide jääke leidub nii mullas, vees kui toidus.

Eestimaa mullas sisaldub ka palju praeguseks keelatud vahendite, näiteks DDT jääke, mis liiguvad taimestiku kaudu söötadesse ja jõuavad lõpuks toidulauale.

“Et olla terve, on vaja, et toit toetaks tervist,” ütles Luik ning rõhutas, et tarvis oleks põhjalikumalt uurida, mida toidud tegelikult sisaldavad.

Porgand ja kartul võivad põhjustada vähki

Professor Luige hinnangul on 53% importaedviljadest pestitsiidijääkidega.

Apelsinides ja sidrunites näiteks on avastatud juba 29 mürgijääki.

“Maksimaalne pestitsiidijääkide arv ühes proovis on Euroopas aasta-aastalt kasvanud. Kui 1997. aastal oli see arv 8, siis 2006. aastal juba 29. Kusjuures pestitsiidijääkide koostoimet ei ole uuritud – me kõik oleme tegelikult katsejänesed, kui pestitsiidijääkidega toitu sööme,” selgitas professor Anne Luik.

Ta lisas, et Eestis võetud köögivilja proovidest on leitud pestitsiidijääke umbes 20% porganditel ja kartulitel.

Mullaseire näitab koguni 89 protsendis mullaproovides pestitsiidide jääke. Sellised ohtlikud jääkained võivad soodustada kasvajate teket.

Professor nentis, et eesmärk on toota kõrgekvaliteedilist toitu. Samas kaob intensiivse põllumajanduse tulemusel looduse liigirikkus.

Seetõttu peaks Luige sõnul intensiivtootmise kõrval jääma enam ruumi ka mahetootmisele, kus loodus taastoodab iseennast ja muld jääb väetistega kurnamata. “Põllumajandusteadusel on oluline roll nutika rohelise majanduse arendamisel,” ütles Anne Luik.

Tekkimas on põhjala toidubränd

“Oleme loonud põllumajandustoodete osakonna ja hakkame uurima toidukvaliteeti,” rääkis EMVI direktor Rein Lillak. Ta selgitas, et lisaainete kõrval hakatakse uurima ka antioksüdante ja looduslikke säilitusaineid, mis võiksid olla alternatiiviks praegu kasutatavatele keemilistele ainetele.

Toidu ja sööda uurimiseks on EMVIs käivitatud ELi toetustega rahvusvaheline projekt Flavoure. Selle raames rajatakse Sakku kaasaegne laboratoorium, kus saab teha toidu ja loomasööda kvaliteedi analüüse.

Aasta põllumees Mart Timmi, kes on oma sõnul teinud EMVI teadlastega koostööd juba üle 30 aasta, kiitis, et teadlaste katsed on aidanud tal püsida oma majandamisega õigel suunal, selleks et köögivili oleks kvaliteetne, saak kõrge ja muldade struktuur viljavaheldusega taastuks.

EMVI juubelikonverents toimus Põhjamaade rahvusvahelise programmi “Uus põhjala toit” raames, mille eesmärk on luua põhjala toidubränd, ühendamaks tervisliku toitumise regiooni köökide parimate roogadega.