Kuivõrd tegu on esimese sellise farmiga Eestis ja ilmselt kogu Baltikumis, oli see projekteerijale kõvaks väljakutseks.

“Selles laudas on eriline sisseseade: tugevad aiad, spetsiaalsed turvatsoonid, et tagada inimestele maksimaalne ohutus. Tavalise lehmalauda aedadega pulle ju ei pea,” tutvustab Bulitko pullide vabapidamise eripärasid. Vaevalt tahab keegi nii võimsate loomadega ilma tõketeta ruumis silmitsi seista.

Ta lisab, et ebatraditsioonilised aiad pakkusid ka nende tegijaile – Fesma Alu OÜ-le ja ehitajale – kõvasti peamurdmist.

Laudas on 85 loomakohta ja seal hakatakse pidama 2–5aastasi pulle. “Need on ootepullid ja katsepullid, kes pidevalt spermat andmas ei käi,” selgitab Bulitko. “Pull saab viieaastasena tütarde järgi oma esmase hinde, siis otsustame, kas hakkame talt spermat võtma või ei.”

Uus pullilaut koos sinna juurde kuuluva koresööda­hoidlaga läks Bulitko sõnul maksma peaaegu 550 000 eurot, millest ligi 40% moodustas PRIA toetus.

Projekti tegi Agorek OÜ, ehitas Rapla firma AS Projekt E,
kellele see oli esimene farmi ehitamise kogemus.

Bulitko sõnul on see üldse esimene täiesti uus loomapidamisehitis ETKÜ ajaloos. Kokku toodetakse ETKÜ Kehtna seemendusjaamas üle poole miljoni spermadoosi. Vabapidamisest loodab ta eelkõige seda, et pullide jalad on tervemad ja nad püsivad kauem karjas, sest vabapidamisel saavad loomad rohkem liikuda.