68 miljoni euro suuruse müügitulu juures teeniti 4,9 miljonit eurot kasumit, mis on aasta varasemast 53% enam. „Puu- ja köögiviljatööstuste kogukasum kasvas mullu oluliselt kiiremini kui toiduainetööstuse tegevusalade keskmine, seda põhiliselt müügitulu kasvu ja kulude kokkuhoiu tulemusel,“ ütles Kand. „Samas tuleb 53% suuruse kogukasumi kasvamise puhul arvestada madala võrdlusbaasiga – 2013. aastal kasvasid toorainete hinnad oluliselt ja kasum vähenes peaaegu 40%“.

Puu- ja köögiviljatööstused eksportisid 2014. aastal ligi 21 miljoni euro eest, mida oli aasta varasemast 13% vähem. „Venemaa poolt kehtestatud sanktsioonid meie puu- ja köögiviljatöötlejaid otseselt ei mõjutanud, kuid kaudselt jõudsid piirangute mõjud siiski ka Eesti tarbijani. Sanktsioonide tulemusel kaotasid Euroopa Liidu suured puu- ja köögivilja eksportöörid olulise turu ja pakutavad puu- ja köögivilja kogused suurenesid ja hinnad hakkasid langema,“ lisas Kand.

SA esialgsetel andmetel oli 2014. aastal puu- ja köögivilja töötlevates ettevõtetes tööga hõivatud keskmiselt 722 inimest, mida oli aasta varasemast 128 inimese võrra rohkem. Puu- ja köögiviljatööstuses tegutseb keskmiselt 5% toiduainetööstuses ning 0,7% töötlevas tööstuses hõivatud inimestest.

Puu- ja köögivilja töötleva tööstuse 2014. aasta ülevaate leiab SIIT.