Köögiviljakasvatajad on juba aastaid müünud kapsaid, kartuleid, porgandeid ja muid köögivilju ning mahlu Rigualile, kes tarnib neid kaupu kõigisse suurematesse poekettidesse.

Siiani mingeid maksehäireid polnud. Nüüd taotleb aga OÜ Rigual ise enda pankroti väljakuulutamist.

Vanal aastal uued trikid

Eelmise aasta lõpul hakkas kaubamärgi Maailma Viljad all tegutsev OÜ Rigual trikitama – ei maksnud kaupade eest sellistele suurtootjatele nagu AS Grüne Fee, Kadarbiku Köögivili OÜ, AS Sagro. Maksmata jättis ta ka väiksematele köögiviljakasvatajatele.

“Andsime Rigualile igasugust kaupa – mahlu, smuutisid, köögivilju. Nad said kauplustelt raha kätte, aga meie arvele ei kandnud midagi. See raha läks kõrvale,” on Ants Pak Kadarbiku talust nördinud. “See on tõesti alatu, et eesti mehed niimoodi teevad!”

AS Sagro omanik Kalle Reiter rääkis, et veel detsembris tegi Rigual väga suuri tellimusi kõigile köögiviljadele, aga jaanuari algul lõpetas päeva pealt tegevuse. Sagro jäi, nagu teisedki tootjad, rahata.

Võrumaa köögiviljakasvataja Mart Timmi müüs Riguali kaudu kapsast ja hapukapsast. Tal on saamata 10 000–11 000 eurot.

Kohtusse Timmi asja veel andnud ei ole, aga kauplemise selle firmaga on lõpetanud. “Selge, et Rigual on pankrotis, ehkki välja veel kuulutatud ei ole,” ütleb Mart Timmi.

Riguali koguvõlg Eesti Aiandusliidu liikmete ees on 250 000 eurot, ta on võlgu mitmekümnele suur- ja väiketootjale, nendib Raimond Strastin.

Rigual taotleb pankrotti

Infot, mis edasi saab, pole. “Telefonid on tummad, tootjatega ei räägita,” ütleb Strastin. “Juhtkond vahetati välja, mingil hetkel katkestati kõik suhted, ja kogu lugu.”

Juhatuse liikmeks on vormistatud Cavere õigusbüroo jurist Kerli Kase, kes on varemgi tegelnud kas likvideerimisel või pankrotis firmadega.

“Oleks me varem teadnud, et firma oma maksejõuetu, poleks me oma kaupa sinna vedanudki,” räägib Ants Paki Kadarbiku talu ja Kadarbiku Köögivili OÜ müügijuht Veiko Pak. “Nüüd oleme kõik oma võlanõuded andnud Harju Maakohtule.”

OÜ Rigual vastu on pankrotiavaldused esitanud ka Riho Kadastiku osaühing Kadastiku Õunaaed ja Satotukku OY.

Riguali juhatuse värske liige Kerli Kase Cavere õigusbüroost selgitab Maalehele, et OÜ Rigual esitas 13. jaanuaril Harju Maakohtusse avalduse pankroti väljakuulutamiseks.

“Kõikidele võlausaldajatele tehakse väljamaksed vastavalt pankrotiseadusele,” teatab Kase.

Pole veel teada, kellest saab OÜ Rigual ajutine pankrotihaldur, kuid loodetavasti määrab kohus selle mõne päeva jooksul.

Võlausaldajad peavad oma nõuded esitama kahe kuu jooksul pankroti välja kuulutamise teate avaldamisest. “Soovitan võlausaldajatel jälgida “Ametlikke teadaandeid”,” rõhutab Kase.

Tegid uue firma

OÜ Riguali suuromanikeks olid viimati Tarmo Laanetu ja Virkko Pullinen.

Samas väitis Laanetu hiljuti meedia vahendusel, et ta ei ole enam omanik ja kommentaare ei jaga.

Tootjates tekitab hämmastust aga nimetrikk: kui siiani kasutas kaubamärki Maailma Viljad OÜ Rigual, siis nüüd on päeva pealt loodud uus osaühing Viljade Maailm, kes lubab “olla oma klientidele tugev ja usaldusväärne partner”.

Juba on osa Riguali seniseid koostööpartnerid saanud Viljade Maailmalt teate, et koostöölepingud tuleb ümber vormistada – sõlmida uued lepingud uue osaühinguga.

Kadarbiku müügijuht Veiko Pak nendib, et nüüd tunduvalt keerulisem oma võlga sisse nõuda. “Pidime palkama nõustajad, kes aitaksid meil raha kätte saada,” räägib ta.

Riguali suurim võlausaldaja on Swedbank, samuti mitmed Läti ja Soome ettevõtted.