Keskmiseks piima kokkuostuhinnaks taluväravas kujunes aprillis 27,3 c/kg, mis on viie aasta keskmisest hinnast 19% madalam. Piimatoodete hindade paranemine pole piima kokkuostuhinda veel mõjutanud. Eksperdid ei oota hindade kasvu enne selle aasta septembrit.

Eraladustamise skeemi raames on ladudesse seisma pandud 102 000 tonni võid, 28 200 tonni lõssipulbrit (2016. aastal) ja 48 000 tonni juustu teise taotlusvooru raames. Sekkumisvarudesse on müüdud 296 500 tonni lõssipulbrit (nii fikseeritud hinna kui pakkumismenetluse teel). 30. juunist jätkub lõssipulbri sekkumiskokkuost fikseeritud hinna alusel kuni 350 000 tonni täitumiseni.

Piimatoodete hinnad on alates maist üldiselt paranenud, eriti või ja piimapulbri osas. Siiski on hinnad jätkuvalt madalamad kui aasta alguses (v.a vadakupulbril). Lõssipulbri hinnad on kõikunud sekkumishinna lähedal, siiski on märgata väikest hinnatõusu.

Valuutakursside areng on seda arengut natuke tasakaalustanud, kui väljendada EL piimatoodete hindu USA dollarites. Vaatamata valuutakursi mõjule on maailmaturu peamistes ekspordipiirkondades piimatoodete hinnad üldiselt kasvanud.

Komisjoni suvise lühiajalise prognoosi kohaselt EL piimatootmine tänavu teisel poolaastal väheneb. Aasta kokkuvõttes oodatakse kokku ostetud piimakoguse 1,4% kasvu.

El piimatoodete varusid hinnates tõdeti, et tootjate ladudes on lõssipulbri varude tase mõistlikul tasemel, sest sekkumiskokkuost on üleliigse koguse turult ära võtnud. Ühtlasi oodatakse, et lõssipulbri müük sekkumisvarudesse lähinädalatel väheneb kooskõlas turuolukorra paranemisega.

Või varusid hinnatakse mõistlikuks, arvestades tugevat nõudlust või järele nii sise- kui välisturgudel. Kuna juustu tootmine on uurenenud suhteliselt vähe, siis peetakse ka juustuvarude taset pigem mõistlikuks.

Maailma tasemel on piimatootmine tänavu jaanuarist aprillini 3% kasvanud. FAO prognoosib tänavu maailma piimatoodangu 1,6% kasvu. USA piimatootmine aprillis suurenes 1,2%, kasvu toetas lehmade produktiivsuse tõus ja piimalehmade arvu suurenemine. USDA prognoosib USA piimatoodangu tänavuseks aastaseks kasvuks 1,9%. Uus-Meremaa ja Austraalia lõpetavad piimatootmise hooajad negatiivsete numbritega, tootmise vähenemist oodatakse ka järgmiseks hooajaks (prognoositakse tootmise 2-5% vähenemist).

EL piimatoodete eksport oli aprillis heal tasemel, peamiseks sihtriigiks nii mahu kui väärtuse mõttes oli Hiina. Vaid lõssipulbri eksport vähenes, mille põhjuseid nähakse sekkumiskokkuostus ja rahvusvahelise nõudluse vähenemises.

Üldiselt peetakse nõudlust rahvusvahelistel turgudel heaks, välja arvatud mõnedes naftariikides.

EL jaeturul on vähenenud joogipiima tarbimine Prantsusmaal, Portugalis, Hispaanias ja Suurbritannias. Positiivsemad arengud tarbimise osas on täheldatavad lisandväärtusega linnapiimatoodete osas. Prantsusmaal on väga hea nõudlus mahepiimatoodete osas.

Refereeritud EPKK infolehest.