19. mail olid Valgas Eesti Metsaseltsi eestvõtmisel korraldatud Eesti raievõistlused TOP 10.

Võistluse võitis soomlane Jukka Perämäki. Talle järgnes Valgevene raiemees Sergei Skudrov, kolmanda koha sai Valga Puu esindaja Andres Olesk.

Neljandaks jäi Leedu võistleja Romas Balciunas ja parim juunior oli Luua Metsanduskooli esindav Helvis Koort.

Raievõistlustest TOP 10 võttis osa 37 raiesportlast Eestist, Lätist, Leedust, Soomest ja Valgevenest.

Peakorraldaja, Eesti Metsaseltsi projektijuhi Mart Kelgu sõnul selgus võitja alles viimase ala, laasimise järel.

Tegelikult polnud soomlase Jukka Perämäki aeg laasimisel parim, kuid otsustavaks sai laasimise puhtus – Perämäki ei saanud ühtegi karistuspunkti. Karistuspunktid, mida anti laasitavale palgile jäänud 5 mm ületanud kõrgemate või madalamate kohtade eest, said saatuslikuks kiirematele meestele.

Valgas toimunud raievõistlustel võeti tavapäraselt mõõtu langetamises, täpsussaagimises, saeketi vahetamises, kombineeritud järkamises ja laasimises. Peale üldvõidu selgitati välja iga ala parimad.

Raielangil toimunud puude täpsuslangetamise võitis Valga Puu esindaja Andres Olesk, täpsussaagimise Läti võistleja Anatoli Selivanovs, saeketi vahetamisel tegi maailmarekordi lähedase tulemuse Sergei Skudrov Valgevenest (aeg 9,3 sekundit) ja kombineeritud järkamises oli parim Soome võistleja Jukka Perämäki.

Eesti raiesportlased võistlevad tänavu veel üks kord ja see on siis 29. juunil, kui Elvas on Eesti raiemeistrivõistlused.

Võistlemine jätkub järgmisel aastal ja tipneb Šveitsis korraldatavate raie maailmameistrivõistlustega.

Eestist sõidab sinna siinsete võistluste paremik kokkuvõttena kahe aasta võistluste põhjal.

Tänavustel esimestel võistlustel (“Kevadkarikas 2013”, mida peeti maamessi ajal Tartus) sai esikoha Valga Puud esindav Andres Olesk, teise koha soomlane Vesa Kurki ja kolmanda Valga Puu esindaja Martin Muttik.

Parim juunior oli Helvis Koort, teine Meelis Rus ja kolmas Jarro Mihkelson.

Kõik esikolmikusse jõudnud noormehed esindavad raiemeeste tubli järelkasvuga silma hakkavat Luua Metsanduskooli.