Estonian Spirit OÜ juhatuse liikme Sven Ivanovi sõnul rajatakse söödatehas suures osas olemasoleva tehasehoone ruumidesse ning uut vundamenti on vaja vähe teha. Tulevane tehas koosneb tema selgitusel peamiselt seadmetest, mis tuuakse kohale valmisdetailidena.

Kuna Eestis puudub granuleeritud rukkipraaga loomasöödana kasutamise kogemus, uuritakse Ivanovi sõnul esimesel aastal toodangu müümise võimalusi Prantsusmaal, kus see on tema sõnul levinud sööt.

Aga edaspidi on plaan müüa toodangut kindlasti ka Eesti turul. Selleks on vaja valmistoodangut, mida võimalikele klientidele tutvustada. Klientidena Eestis näeb Ivanov ennekõike suuremaid sea- ja linnufarme.

“Uus söödatehas on väga oluline lüli kogu Eesti rukki töötlusprotsessis,” selgitab Ivanov. “Tehas aitab meil väärtustada piiritusetootmise jääki praaka ning töödelda seda senisest väärtuslikumaks loomasöödaks.”

Kokku suudab tehas kavade kohaselt töödelda kuni 16 000 tonni praaka aastas. “Loodan väga, et see tehas annab ka Eesti põllumeestele kindlust senisest rohkem rukist kasvatada,” lisab Ivanov. “On ju rukis Eesti rahvusvili, kuid praegu kasvatatakse rukist mitmeid kordi väiksemal pindalal kui 200 aastat tagasi.”

Eesti rukkist mahepiiritust ja kvaliteetviina tootvad Rakvere ja Moe piiritusetehas ning Moe peenviinavabrik kuuluvad Eesti kapitalil tööstusettevõttele Estonian Spirit OÜ. Ettevõtte toodang on pälvinud tähelepanu ka välisturgudel − möödunud aastal oli ettevõtte eksport üle 60%.