Varem on see jäänud suurema tähelepanuta. Viimane sellekohane kiri läks teele eelmise aasta novembris.

Nüüd saatis minister Helir-Valdor Seeder ETKLi asendusteenistusele positiivse vastuse, lubades asendajat talutöödeks ka lapseootel talunaistele.

Seeder kinnitab oma kirjas, et toetab igati ettepanekut maksta põllumajandustootja asendamise toetust asendamisteenuse eest, mida osutatakse naissoost põllumajandustootjale sünnituseelsel ja -järgsel perioodil.

“Teeme asendustoetuse määrusesse asjakohased muudatused,” lubab Seeder taluperenaiste elu parandada.

Põllumajandusministeeriumi teadus-arendusosakonna juhataja Külli Kaare annab teada, et vastavad muudatused viiakse asendustoetuse määrusesse veebruarikuu jooksul ning määrus kinnitatakse plaanide kohaselt aprilliks.

Praegu saab põllumajandustootja tänu riigi toetusele tellida oma tallu vajadusel asendustaluniku puhkuse ajal kuni 28 päeva eest ja haiguse ajal kuni 21 päeva eest, samuti väikelapse põetamise ajal kuni viie päeva eest.

Asendusteenistuse direktor Riina Kaldaru selgitab, et uus kavandatav toetus võimaldab lapseootel maanaistel, kes tegelevad põllumajandusega, tellida tööde asendamist enne ja pärast sünnitust, et mitte võtta riske endale ja lapsele suurte loomadega töötamisel.

Asendustaluniku saab praegu aasta ringi tellida oma põllumajandusettevõttesse vaid see loomakasvataja, kelle talus on vähemalt viie loomühiku võrra veiseid, sigu, lambaid, kitsi ja kelle eelmise majandusaasta netokäive on alla 958 675 euro ning keskmine töötajate arv kuni kuus töötajat.

Asendusteenistus soovis asendustoetust ka ettevõtja talus töötavale abikaasale, elukaaslasele ja täiskasvanud lapsele, kuid vähemalt esialgu ministeerium neid soove ei arvestanud.