Puhki sõnul on eesmärk toota kuni sügiseni õli ja srotti väiksema mahuga ning sügisel, varumishooajal, tehas täisvõimsusega tööle saada. “Kui tehas seisma jääks, poleks tal sellist väärtust, nagu töötaval tehasel,” põhjendab Puhk rendilevõtmist.

Kaks kanget kosilast

Samas ei eita AS Tartu Mill, et tulevikus on nad huvitatud Werol Tehaste väljaostmisest.

Sama soov on ka aktsiaseltsil Oilseeds Trade, kes viis esmaspäeval Jõgeva kohtumajja pankrotiavalduse Werol Tehaste suhtes. Kuu aja eest tegi sarnase avalduse teraviljatootjate ühistu Kevili, kes juba siis viitas võimalusele, et saab tuge teistelt rapsi kokkuostjatelt.

“Meie nõue on tegelikult 1,1 miljonit, aga enamus sellest on tagatud faktooringute ja kindlustusega,” selgitab ASi Oilseeds Trade tegevjuht Veikko Vahar. “60 000 on see summa, millele meil katet ei ole.”

Pankrotiavaldusele eelnes hoiatus, millele Werol Vahari sõnul ei reageerinud. “Nii ei olnudki meil muud teha, kui astuda järgmised sammud,” põhjendab Vahar pankrotiavalduse esitamist.

Weroliga läks asi Vahari sõnul käest ära tänavuse aasta algul, kui raha enam ei laekunud. Tegelikult oli Oilseeds ettevaatlik aga juba mullust saaki müües – ettevõtte varutavast umbes

30 000 tonnist rapsiseemnest müüdi Werolile kõigest 5000–6000 t. Põhjus oli selles, et Werol ei pakkunud piisavalt paindlikke lepinguid ega tagatisi.

Samas ei soovi ka Oilseeds, nagu teisedki rapsikaupmehed, et õlitootmine Eestis lõpeks. “Keegi pole huvitatud sellest, et Werol pankrotti ajada, vaid et ta leiaks uue omaniku,” kinnitab Vahar, lisades, et ostmisest oleksid huvitatud ka nemad.

Virro: tegutseme edasi

Selle kohta, mis Werolist edasi saab, ütleb ettevõtte juht Meelis Virro, et kõik sõltub kreeditoridest ja sellest, kas nende huvi on pikaajaline koostöö ja reaalne tegevus või mitte. “Kriitilise massi nõuete kohesel sissenõudmisel võib Werol Tehased ASi kui äriühingu tegevuse jätkamine muutuda problemaatiliseks,” tunnistab tegevjuht.

Virro on kindel, et õlitootmine Eestis on jätkusuutlik ja kasulik äri ning Weroli tehtud investeeringud tagavad tootmise efektiivsuse ja töötlemismahu tõusu. “Juhatus teeb kõik endast oleneva tehase töö jätkamiseks tooraine defitsiidi tingimustes. Võin kinnitada, et põllumees saab ka tulevikus müüa tehasele rapsi headel tingimustel ning osta kvaliteetset rapsikooki,” lubab Virro.

Ükskõik milline ei oleks Weroli loo lõpplahendus, soovivad kõik osapooled, et selgus saabuks enne sügist, kui rapsikoormad põllult tulema hakkavad.



Muutused

Lisaks Werolile on muudatusi ka teistes ettevõtetes.

- Postimehe andmetel registreeris leivatootmis­firma AS Pere veebruari lõpul tütarfirma OÜ Pere Pagar, mis peaks hakkama tegelema müügitööga.

- Äripäeva andmetel on nii Sakala Saeveski kui ASi Liha­meister juhatuse liige jurist Silver Eensaar.