“Valisime välja 1700 lammast ja ostsime need Nurmus Grupilt koos tehnikaga eelmisel kevadel ära, aasta on päris kenasti läinud,” räägib lambad ostnud OÜ Eesti Lambakasvatuse Tõukeskus osanik Peeter Kukk. Mehe sõnul on Kilgil nüüd uued väljakutsed ja ta ei ole enam lammastega seotud.

Mõne aasta eest oli Nurmus Grupp enam kui nelja tuhande loomaga Eesti suurim lambakasvataja. Põhikarja suurus oli 2500 ringis ja sihina nähti selle kasvu vähemalt 4000ni.

“Meie eesmärk on kasvatada lambaid pigem vähem, kuid paremini ja jõukohaselt. Põhikari jääb 1100–1200 vahele,” selgitab Kukk. “Sellise karja suuruse juures tekib vähem probleeme, olgu või haiguste osas.”

Nüüdseks on põllud, mis parasiithaiguste tõttu muret tegid, korda saanud – üles küntud ja uus kultuur peale külvatud. Kogu põhikari mahub talvel Palamuse külje all renditavasse Tiidu farmikompleksi. Muret valmistab küll farmi kehvavõitu olukord, kuid jõudumööda on kavas sedagi kõpitseda.

“Ega me mõelnudki, et suudaks aastaga kõik korda saada, aga esialgsed eesmärgid oleme täitnud,” märgib Kukk.

Lambakasvatuses on praegu keerulised ajad. Lambaliha kilo hind on aastaid püsinud muutumatuna, muud hinnad aga kallinenud. Kuke sõnul on firma suurim väärtus tublid töötegijad, koos tegevjuhiga on palgalisi viis.

Miks on firmal selline kõlav nimi nagu OÜ Eesti Lambakasvatuse Tõukeskus? Selgub, et firma asutati juba 2003. aastal ja ärinimi on siiani jäänud. Lambakasvatuseni jõuti aasta tagasi. “Oleme astunud esimesi samme sinnapoole, et ärinimi väärilise sisu saaks, aga see kõik võtab aega,” räägib Kukk.

Tegevjuht Toomas Kõiv kinnitab, et eesmärgiks on muidugi terve ja tugev tõukari. “Kõigepealt tahaks kõigile näidata, et kari on korras ja terve ning head sööta piisavalt. Kui need sihid täidetud, siis reeglina haigusi ei tule ja edeneme ka,” arutleb Kõiv.

Võiks muidugi tõuloomi ka sisse osta, et kiiremini mäele jõuda, kuid küsimus on rahas. Kõivu sõnul on nad otsustanud laenudeta elada ja siiani on see õnnestunud.

Koos talledega on praegu lambaid 2300–2400 ringis. Kui Maaleht juuni algul Tiidu farmis käis, oli poegimisaeg läbi saamas.

Varem pedagoogina töötanud Toomas Kõiv tunnistab, et praegune töö on just see, mis talle meeldib. Varem mõtles, et kui kunagi pensioniaeg kätte jõuab, läheb maale elama ja võtab sinna oma lemmikloomad lambad. “Kui mulle tehti pakkumine siia tulla, ei mõelnud ma kauem kui pool päeva, ja ma pole siiani kordagi halva tujuga tööle tulnud,” on Kõiv rahul.

Kui vaid hundihirmu poleks. Läinud sügisel murdsid hundid lambakarjast maha 92 looma. Mõne nädala eest läks jälle 18.

“Nüüd ajame siit Tiidu farmi juurest koplist 700 looma igal õhtul lauta ja hommikul välja, aga kaugemates koplites pole lauta lähedal. Kui nad nüüd nood karjad üles otsivad...” jätab Kõiv mõtte pooleli.


Mis sai Nurmus Grupp OÜst?

- 28. jaanuaril 2010 esitas OÜ Elikante Viru maakohtule avalduse Nurmus Grupp OÜ pankroti väljakuulutamiseks.

-- Viru maakohtu kohtu­mää­rus 26. veebruaril 2010 otsustas lõpetada Nurmus Grupp OÜ pankrotimenetluse pankrotti välja kuulutamata raugemise tõttu, kuna võlgnikul ei jätku vara menetluse kulude katteks.

- Krediidiinfo tasuta firmapäring (14. juuni 2010) kinnitab, et Nurmus Grupp OÜ on likvideerimisel.

- Krediidiinfo maksuvõlga­de raporti maksude saldo annab teada, et 14. juuni seisuga on Nurmus Grupp OÜ-l maksuvõlg 913 207 krooni ja ettevõttel intressivõlg 225 779 krooni.

- Rein Kilk ei olnud nõus teemat Maalehele kommenteerima.

Allikad: Krediidiinfo, Ametlikud Teadaanded