Välimikult on Täpik hea tootmislehma tüübiga. Esimesel laktatsioonil hinnatud välimiku üldhinne oli 83 punkti, sealjuures jalad 85 punkti. Täpik poegis esmakordselt 27kuuselt. Esimese laktatsiooni toodang oli 14974 kg, mis näitas juba toona lehma võimekust kõrge toodangu saavutamiseks.

Rekordtoodang sündis tänu stabiilselt kõrgele laktatsioonikõverale. Kõrgeim päevalüps 79,3 kg saavutati teisel laktatsioonikuul. Kolme poegimisega on tipplehmal karja täienduseks olemas 2012. aastal sündinud lehmik, kelle esmast poegimist on oodata oktoobris. Täpikul endal on neljandat poegimist oodata novembri keskpaigas, ta on tiine saksa päritolu kuulsast aretuspullist Reuter.

Rekordlehm Täpik ei tunneta oma saavutatu tõttu suurt üleolekut karjakaaslastest. Rahuliku loomuga lehma oli nõus meeleldi poseerima (vt kõrvaolev foto), kuid veelgi enam meeldis talle õues rohelise muruga maiustada.

Kõljala POÜ juhataja Tõnu POst loodab rekordlehmalt ka edaspidi kõrget toodangut. Samas peab ta oluliseks, et tipplehmast jääks ka tulevikus karja täienduseks lehmjärglasi, seepärast kasutades edaspidi tema seemendamiseks suguselekteeritud spermat.

Kokku on Eestis 15 lehma, kes on seni laktatsioonis tootnud üle 18 tonni piima. Varasem rekord kuulus Torma POÜ lehmale Õnne EE9154278, kes tootis teisel laktatsioonil 18970 kg piima.

Teadaolev maailmarekord, mis on registreeritud küll 365 lüpsipäeva arvestuses kuulub USA Wisconsini osariigi lehmale Ever-Green-View MY 1326-ET. Tema 4 aasta ja 5 kuu vanuselt alanud aastatoodanguks kujunes 72170 naela (32736 kg) piima.

Allikas: ETKÜ