„Hobusektori esindajad olid ühel meelel, et ajaloolise väärtusega Tori hobusekasvanduse kompleks peab säilima ja edasi arenema, et sellest kujuneks piirkonna kultuuripärandi hoidja, turismi- ja hobumajanduse keskus ning arengumootor. Tori hobusekasvandus on sümbolina hobusektori jaoks sama oluline kui rahvusooper Estonia Eesti kultuuris,“ ütles maaeluminister Martin Repinski.

„Seepärast tuleb sihtasutuse loomisega kindlasti edasi minna ja otsida riigi ning erasektori koostöös täiendavaid võimalusi sellesse investeerimiseks.“

Kohtumisel osalesid Eesti Hobumajanduse Liidu, Eesti Hobusekasvatajate Seltsi, Eesti Ratsaspordi Liidu, Eesti Traaviliidu, Eesti Sporthobuste Kasvatajate Seltsi, Eesti Tõugu Hobuse Kasvatajate ja Aretajate Seltsi, MTÜ Ayuda, Tori vallavalitsuse ning Pärnu maavalitsuse esindajad.
Hobumajanduskeskuse loomine
  • Juulis arutas valitsuskabinet Maaeluministeeriumi ettepanekut riigi asutatava SA Tori Hobumajanduse Keskuse loomiseks, mille abil hakataks riigile kuuluvast Tori hobusekasvandusest kujundama rahvusvaheliselt tunnustatud hobumajanduse keskust. Valitsuskabinet soovis, et keskuse loomisel võtaks juhtrolli erasektor.
  • Erasektori kaasamine on toimunud läbi hobumajanduse nõukogu istungite, kus septembri lõpul teatasid Eesti Hobusekasvatajate Selts, Eesti Sporthobuste Kasvatajate Selts, Eesti Ratsaspordi Liit, Eesti Traaviliit, Vana-Tori Hobuse Ühing MTÜ, Eesti Tõugu Hobuse Kasvatajate ja Aretajate Selts ning Eesti Hobumajanduse Liit ja Tori valla ja Pärnu maavalitsuse esindajad Maaeluministeeriumile, et on valmis osalema Torisse kavandatava hobumajanduskeskuse loomisel.
  • Maaeluministeeriumis ministeeriumide, hobumajandussektori ja kohaliku omavalitsuse koostöös koostatud hobumajanduse keskuse äriplaani järgi hakkab keskuse varade hulka kuuluma ligi 950 ha maad (sh metsamaad), mille majandamisest saadud tulu aitab tagada vajalike investeeringute omaosaluse. Samuti hakkab keskus teenima omatulu teenustest (esindusoksjonid, jõudluskatsed, sport, treening- ja võistluskeskus, turism jne). Osa Tori hobumajanduse keskuse investeeringutest plaanitakse teha Eesti maaelu arengukava 2014-2020 vahendite toel.

Allikas: Maaeluministeerium