Riigikontroll auditeeris 2010. aastal riigimetsa majandamise jätkusuutlikkust ja tõdes, et senist raiemahtu ei ole riigimetsas võimalik pikaajaliselt säilitada. Valdav osa tulu andvatest lageraietest tehakse paremates metsatüüpides ehk palu-, laane- ja salumetsades, mis moodustavad riigimetsamaast umbes poole. Kui jätkatakse riigimetsas lageraiete tegemist praeguses mahus, väheneks nendes metsades vanade puistute pindala oluliselt juba järgmisel kümnendil.

Ühtlasi juhib riigikontroll tähelepanu sellele, et arengukavaga eksitatakse nii otsustajaid kui ka metsa- ja puidutööstuse ettevõtjaid, sest raieks kavandatud pindalalt ei ole võimalik saada selliseid puidukoguseid kui arengukavas näidatud.

Riigikontroll teeb riigikogu keskkonnakomisjonile ettepaneku saata arengukava eelnõu täiendamiseks keskkonnaministeeriumisse tagasi, et viia see vastavusse arengukava üldeesmärgiga, parandada andmete kvaliteeti ning vaadata üle tõlgendused, mis ei ole tehtud tegelikele andmetele tuginedes.

Keskkonnaministeerium on esitanud riigikogule kinnitamiseks eelnõu „Eesti metsanduse arengukava aastani 2020“, mis peaks tagama metsade jätkusuutliku majandamise, parandama keskkonda ja elukvaliteeti ning soodustama tervikuna metsandussektori konkurentsivõimet.